600 let na hoře Tábor – oslavy města k výročí založení Tábora

27. leden 2020, 0:21
600 let na hoře Tábor – oslavy města k výročí založení Tábora

„Protože město, které obsadil, nebylo obklopeno hradbami, vybral místo u téže řeky opevněné přirozenou polohou ... Obehnal je hradbami a rozkázal, aby si každý postavil dům  tak, jak si dříve zbudoval stan.” (Enea Silvio Piccolomini, Kronika česká)

Tak popisuje soudobý kronikář založení města Hradiště na hoře Tábor husitským vojevůdcem Janem Žižkou. Město vzniklo především jako pevnost, která měla chránit své obyvatele proti všem nepřátelům. Vyrostlo na skalnaté plošině vypínající se nad soutokem Tismenického potoka a řeky Lužnice. Zrod města na jaře 1420 se odehrál za výjimečných okolností. Je spjat nejenom se Žižkou ale i se jménem Jana Husa, velkého reformátora katolické církve, kterého je možné považovat za jakéhosi duchovního spoluzakladatele města.

Na co se v rámci oslav můžete těšit:

  • Dokument o městě s názvem Tábor – sen, symbol, město v produkci společnosti FRMOL s.r.o. a v koprodukci s Českou televizí bude mít premiéru na programu ČT2 v březnu. V dokumentu o délce 52 minut bude představen význam města Tábora jako symbolu národní hrdosti, zmapovaná bude situace před rokem 1420, zrození Tábora od dřevěného města ke kamennému, povýšení Tábora na město královské, vyobrazení Tábora jako města za hradbami, proměna Tábora a úcta k odkazu minulosti. Průvodcem nejzajímavějšími místy a nejdůležitějšími událostmi je pan Miroslav Táborský, režisérem pan Vít Bělohradský, autory scénáře jsou Václav Holanec a Vít Bělohradský.
  • Rekonstrukce historické bitvy proběhne 27. června jako připomenutí skutečné bitvy, která se odehrála 30. června 1420, kdy se táborští bránili útoku Rožmberků.
  • Koncert Má vlast v podání Epoque Symphony Orchestra pod vedením dirigenta Jana Kučery je naplánovaný na 6. července a slibuje jedinečný zážitek nádherné hudby v atmosféře letního večera.
  • Při 10. ročníku mezinárodního festivalu pouličního divadla Komedianti v ulicích nebude od 31. července do 2. srpna chybět cirkusové umění, klauni, pantomima, loutky, pohybové divadlo, interaktivní představení, dílny ani hudba.
  • Za rachotu bubnů a světel pochodní Jana Žižku doprovodí 11.-13. září zástup jeho husitských bojovníků při 29. ročníku festivalu Táborská setkání.

Infocentrum Město Tábor

Žižkovo náměstí 2
90 01 Tábor
tel.: +420 381 486 230-4
e-mail: [email protected]
https://www.facebook.com/mutaborcz/

www.visittabor.eu/600let