55. ZLÍN FILM FESTIVAL, nejstarší mezinárodní festival filmů pro děti a mládež na světě, se uskuteční od 29. května do 4. června.

27. leden 2015, 14:10
55. ZLÍN FILM FESTIVAL, nejstarší mezinárodní festival filmů pro děti a mládež na světě, se uskuteční od 29. května do 4. června.

Znám je již nejen termín konání, ale také vizuál jubilejního ročníku, jehož autorem je zlínský rodák Petr Nikl a tématem kaleidoskop. ZLÍN FILM FESTIVAL slaví půlkulaté výročí a tomu odpovídá velkoryse koncipovaný filmový a doprovodný program, který osloví nejen dětské publikum, ale i teenagery a dospělé.

Proč se inspirací letošního festivalového vizuálu stal právěkaleidoskop? „Krasohled je typická dětská hračka, jakási osobní promítačka představivosti. Umožňuje nekonečné varianty a proměny. Podobně jako políčka filmu se i jeho obrazce oživují pohybem. Otočný vír odrazů animuje stále nové možnosti. Rotující proměnlivý terč, rozložený do množství polí, může být metaforou pro film a jeho zacházení s časem a kreativitou,“ vysvětlil Petr Nikl, který se svými pozoruhodnými výtvarnými, literárními, hudebními, divadelními i filmovými počiny řadí k nejvýraznějším a nejvšestrannějším osobnostem současné české kulturní scény.

Hlavní nesoutěžní sekce Dny evropské kinematografie bude tentokrát věnována Německu. Tradiční minisekce zlatého fondu tak letos nabídne klenoty Fritze Langa, Wernera Herzoga, Rainera Wernera Fassbindera a dalších renomovaných režisérů. Cenu za tvůrčí přínos si ze Zlína odveze Adolf Born (rovněž letošní jubilant), počítá se i s retrospektivou jeho filmů. Další programovou dominantou 55. ZLÍN FILM FESTIVALU bude animovaná tvorbaZlínského studia. „Připomeneme nejen zlínské bardy, jakými byli Hermína Týrlová či Karel Zeman, ale i méně známé výtvarníky a animátory, kteří ve Zlíně vytvořili zajímavé, leč vlivem moderní doby zapomenuté poklady. Možná si někdo z pamětníků vzpomene na báječného Lva Lea režiséra Jana Dudeška či plastelínové hrátky v Autíčkové romanci Ludvíka Kadlečka,“ uvedla Markéta Pášmová, programová ředitelka ZLÍN FILM FESTIVALU a dodala: Společně s kinem Ponrepo zasvětíme děti do tajů kinematografie v rámci programu Lunapark filmových vynálezů. Navázali jsme úzkou spolupráci s organizací IBBY, která uděluje ocenění Zlatá stuha nejlepším knihám pro děti a mládež. Festival přinese opravdu hodně nového a věřím, že program přiláká i ty, kteří ještě nepoznali kouzlo májového festivalového osvěžení ve Zlíně.“

Přípravy 55. ročníku ZLÍN FILM FESTIVALU jsou v plném proudu, programové novinky, jména významných festivalových hostů, organizační detaily a mnohé další zajímavé informace budou prezentovány průběžně. Jisté je, že soutěžní filmy si rozdělí více než desítku cen – Zlatý střevíček, Zlaté jablko, Zlínský pes, Duhová kulička a mnohé další. Profesionálům určený Industry program se zaměří na otázky, které v současné době hýbou českou filmovou scénou – například na problematiku nelegálního stahování filmů. Nebude chybět oblíbený kinematovlak ani charitativní Minisalon filmových klapek s následnou dražbou. V loňském roce filmové projekce a akce doprovodného programu ZLÍN FILM FESTIVALU přilákaly celkem 107 000 návštěvníků.

ZLÍN FILM FESTIVAL i v pětapadesáti zůstává mladý, svěží, aktuální a atraktivní pro všechny generace diváků.

Oficiální stránky ZLÍN FILM FESTIVALU:www.zlinfest.cz