5 tipů, kam investovat své peníze v roce 2021

22. červenec 2021, 19:47
5 tipů, kam investovat své peníze v roce 2021

Kam investovat peníze pro nejvyšší zhodnocení? V bankách nyní dostanete na termínovaných vkladech téměř nulové úroky. Podobně nízké úroky jsou dnes v celé Evropě. Následující článek vám proto pomůže vybrat si ten nejlepší druh investice, která je vhodná pro vás.

Akcie

Čeští akcioví investoři nejčastěji investují do amerických akcií, někteří také do českých akcií, které jsou kótovány na Pražské burze cenných papírů.

V USA je hlavní akciový trh zastřešen burzou Wall Street (NYSE) a NASDAQ. Akciový trh je místem, kde jsou veřejné obchodované společnosti další finanční instituce nakupovat a prodávat dluhopisy a další deriváty. Burza působí jako centralizovaná instituce, která umožňuje investorům koupit a prodávat akcie firem.  Do akcií lidé investují prostřednictvím online obchodní platformy, která běží na serverech akciového brokera. Pokud máte otevřený investiční účet u akciového brokera, můžete přímo investovat do akcií online přes svůj chytrý telefon nebo PC.  Přímé investice znamená, že si koupíte akcie společnosti a automaticky se stáváte akcionářem. Nicméně v této oblasti působí mnoho šmejdů, proto Vám doporučujeme předem udělat důkladné srovnání brokerů! Doporučujeme vám přečíst si XTB recenze a zkušenosti reálných českých obchodníků s X-Trade brokers.

Dluhopisy

Dluhopisy jsou cenné papíry. Je to půjčka pro vládu, město nebo pro korporaci, přičemž dlužník souhlasí s výplatou pevné částky nejčastěji na roční báze.  Každý dluhopis má stanoven % roční výnos a dobu splatnosti. Například USA Treasury dluhopisy jsou 100% bezpečné, patří mezi střední až dlouhodobé investice, které vám obvykle nabízejí okamžitou platbu každých šest měsíců v průběhu splatnosti dluhopisu. Americké státní dluhopisy mají pevnou sazbu, což znamená, že úroková sazba stanovená v aukci je fixní pro celou dobu dluhopisu. To činí americké státní dluhopisy jako vynikající dlouhodobé zdroje příjmů pro investory.

Nezapomeňte, u dluhopisů platí, čím vyšší výnos, tím vyšší riziko pro investora.

ETF fondy

Exchange Traded Fund je veřejně obchodovatelný fond, který je obchodovaný na burzách, stejně jako akcie. ETF má ve svém portfoliu aktiva, jako jsou akcie firem, konkrétní komodity nebo dluhopisy. Nejčastěji lidé investují do tzv. pasivních ETF která nejsou aktivně řízena jenom kopírují vývoj burzovního indexu. Investování do ETF je z hlediska daní a poplatků mnohem výhodnější než investice do podílových fondů (viz níže).

ETF akcionáři nemají nárok na podíl na zisku firmy. Naproti tomu můžou pravidelně inkasovat dividendy.

Podílové fondy

Podílové fondy jsou pravděpodobně nejjednodušší způsob, jak investovat na finančních trzích, pokud nechcete nakoupit akcie konkrétních firem. Podílový fond patří mezi kolektivní investování. Hlavní výhoda je že můžete prodat své podíly, kdy jenom chcete. Srážkovou daň za vás odvede podílový fond. Všichni podílníci fondu se společně podílejí na jakýchkoli ztrátách. Existuje několik kategorií podílových fondů, takže si můžete vybrat ten, který vám nejlépe vyhovuje. V Čechách si investoři vybírají nejčastěji otevřené podílové fondy, které nabízí velké banky.

Investiční nemovitosti

Nemovitosti jsou skvělé investiční aktivum pro budování vašeho majetku. Pokud máte dost peněz k investování měli byste určitě přemýšlet o nemovitostech na pronájem. Nemovitosti jsou velmi lukrativní investice. Každý investor musí nejprve důkladně prozkoumat lokální realitní trh a znát současné trendy v tomto sektoru. Hodně záleží na umístění nemovitosti, proto třeba dobře vybírat. Nejlepší investiční nemovitosti na pronájem najdete v blízkosti univerzit, velkých měst, které se rychle rozvíjí nebo v blízkosti byznys center, kde sídlí velké nadnárodní firmy.