16. ročník festivalu České doteky hudby opět rozezní Prahu v období Vánoc

30. září 2014, 10:17
16. ročník festivalu České doteky hudby opět rozezní Prahu v období Vánoc

Mezinárodní hudební festival České doteky hudby, který dnes patří do sedmičky největších českých festivalů klasické hudby, letos vstupuje do 16. ročníku a již tradičně rozezní významná kulturní a duchovní místa v centru Prahy v čase vánočním a novoročním – od 16. prosince 2014 do 6. ledna 2015. Na své si díky bohatému programu přijdou jak znalci oboru a milovníci vážné hudby, kteří ocení účast velkých uměleckých jmen, tak i sváteční návštěvníci koncertů, kteří si chtějí zpříjemnit Vánoce procházkou po staré Praze spojenou se stylovým koncertem vánočních melodií a koled.

Nosným tématem celého festivalu je vzhledem k letošnímu Roku české hudby - jak jinak - česká hudba. A to jak tradiční, v podobě stěžejních děl nejvýznamnějších skladatelů (Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů), tak i ta soudobá z per moderních talentů. Slavnostní zahajovací koncert festivalu 16. 12. od 19.00 ve Španělském sálu Pražského hradu bude uveden jednou z perel české národní hudby – Smetanovou symfonickou básní Vyšehrad z cyklu Má vlast v provedení jednoho z našich nejkvalitnějších symfonických orchestrů Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín.

Největšími hvězdami a hosty festivalu budou Andrej Baranov, bezkonkurenční houslista a vítěz nejprestižnějšího světového houslového klání - soutěže Jejího Veličenstva královny Alžběty II., který vystoupí se Sukovou Fantazií během úvodního večera 16. 12. na Pražském Hradě, a legendární Borodinovo kvarteto, které vystoupí v Praze vůbec poprvé. Unikátní bude uvedení jednoho z  nejobtížnějších  klavírních koncertů světové hudby, a sice Dvořákova Klavírního koncertu, v podání Vassilyho Primakova.

Letošní diváckou specialitou dozajista bude uvedení komponovaného pořadu Šumná města. Ten přesně vystihuje filozofii festivalu České doteky hudby: v jediném večeru totiž propojuje hudbu, slovo, film a výstavu a je tak interdisciplinárním projektem, aktuálním stejně jako je původní filmová řada režiséra Radovana Lipuse a herce a architekta Davida Vávry.

Nejširší skupinu posluchačů jistě zaujme cyklus Naši krásní andělé Martina Hyblera obsahující vánoční koledy z Čech a Moravy z řad těch, které nejsou až tak běžně rozšířené, a především autorova interpretace hudby Karla Svobody z národem milované filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku v koncertní podobě s dětskými sólisty a dětským sborem.

Závěr festivalu patří bezkonkurenčnímu komornímu orchestru pod vedením Pavla Fischera. Proč tolik chvály? Orchestr vystupuje výlučně u příležitosti tohoto festivalu a tvoří jej špičkoví hráči legendárních českých komorních souborů a sólisté (Škampovo kvarteto, Haasovo kvarteto, Ensemble Martinů, PKF a další). Jejich koncerty pokaždé doprovází „standing ovation.“ Dramaturgie závěrečného koncertu není nijak obyčejná: orchestr rozezní hudební přátelství Dvořáka s Čajkovským a hlavně hudební tematizace tragédie druhé světové války v Šostakovičově Komorní symfonii č.8. Není mnoho expresivnějších děl – a to měl Šostakovič v době vzniku symfonie psát  filmovou hudbu. Jenže vybombardované Drážďany daly jeho tvorbě jiný směr. A ten vedl přímo k této neuvěřitelné symfonii, v níž každý tón zní z hloubky tragédie chvějící se paměti Země.

Koncerty se odehrají v nejvýznamnějších pražských kulturních památkách - Obecním domě, Rudolfinu, Novoměstské radnici či na Pražském hradě. Festival probíhá mj. pod záštitou prezidenta ČR Miloše Zemana, předsedů Senátu a Poslanecké sněmovny, primátora hl. m. Prahy a Kardinála Dominika Duky.

Vstupenky na festival je možné si od 1. 10. 2014 zakoupit online nebo v předprodeji v Obecním domě. Přesný program sledujte na oficiálních stránkách festivalu www.ceskedotekyhudby.cz či Facebooku.