Jeroným Lešner: Expedice sopka (Fagradalsfjall, Island 2021)

21.3.2023, 19:30 – 23:59

Extrémní nebezpečí pádu sopečných pum, obrovský žár, toxické plyny, mračna dusivého prachu, obklíčení tekoucí žhavou lávou, riziko sesuvů a zemětřesení - to vše činí z výbuchů sopek jeden z nejobávanějších přírodních jevů světa. Není se co divit, že se k naprosté většině aktivních sopek proto nesmí a okolí erupcí bývají evakuována a hlídána policí a armádou.

Cena vstupenky: 120 Kč

V případě erupce islandské sopky Fagradalsfjall (2021) tomu však bylo jinak. Díky neobyčejnému souběhu příznivých okolností se k této sopce přiblížit dalo a vědci i nadšenci z celého světa, kterým to covidová situace dovolila, se k ní hojně vypravovali, aby si tuto unikátní příležitost nenechali ujít.

Zvláštní chování tekuté lávy, které se nepodobá žádnému jinému přírodnímu procesu, z nebe padající skleněné kapky, vlákna i pěna, déšť kyseliny sírové, ohnivé vzdušné víry a pestrá paleta různých druhů dýmu, tajemné tunely, jeskyně a pasti v lávových polích, společně s dalšími přírodními kuriozitami, focenými za jedinečných světelných podmínek ve dne i v noci, s populárními rychlými změnami islandského počasí a teplotou od -5°C po +1000°C - to vše je sopka, pokud se dostanete blízko. A když říkáme blízko, tak tím nemyslíme teleobjektiv ani dron, ale šťourat do tekuté lávy přímo lopatkou.

SMS Ticket