Slavnosti růží na zámku Veltrusy

10.6.2023, 10:00 – 11.6.2023, 16:30

Již tradiční akce „Slavnost růží“, kterou pořádá státní zámek Veltrusy, se opět uskuteční v prostorách zámecké oranžerie, kam se nastěhuje stovka růží z českých růžových sadů, ale také od soukromých pěstitelů.

Která z půvabných květin z českých růžových sadů, ale také od jednotlivců, se stane tou nejkrásnější? Co všechno se dá vyrobit z růží? Jak se o tyto květiny starat a jak je pěstovat? Či jak se dají růže zakusit všemi smysly?

Odpovědi na tyto otázky se dozvědí návštěvníci státního zámku Veltrusy v sobotu a v neděli 10.-11.6.2023 na akci Slavnost růží. Soutěžní výstava růží se opět uskuteční v prostorách zámecké oranžerie, kde budou návštěvníci a odborná porota hlasovat o tu nejkrásnější květinu. K akci bude i doprovodný program v podobě odborných přednášek v Rudolfově sále a u sušárny ovoce a komentovaná prohlídka výstavy růží.

SOBOTA 10.6. 11:00 Rudolfův sál Přednáška: Růže - Královna květin a její manýry V přednášce bude představena historie pěstování růží a největší nástrahy, které na jejich milovníky čekají, když si je vysadí do své zahrady.
SOBOTA 10.6. 13:00 Rudolfův sál Přednáška: Chotkové v roli zahradníků V přednášce budou představeni Chotkové nejen jako budovatelé parků a zahrad, ale také jako zdatní zahradníci. Především v posledních generacích se pro některé z nich stalo zahradničení doslova vášní.
SOBOTA 10.6. 14:00 Oranžerie Komentovaná prohlídka výstavy růží  
SOBOTA 10.6. 15:00 Oranžerie Komentovaná procházka zámeckým parkem  

 

SOBOTA 10.6. 11:00, 13:00, 15:00 Přednáška u sušárny ovoce   Přednáška na téma choroby a škůdci v ovocnářství 

 

NEDĚLE 11.6. 11:00 Rudolfův sál  Přednáška: Chotkové v roli zahradníků V přednášce budou představeni Chotkové nejen jako budovatelé parků a zahrad, ale také jako zdatní zahradníci. Především v posledních generacích se pro některé z nich stalo zahradničení doslova vášní.
NEDĚLE 11.6. 11:00 Oranžerie Komentovaná prohlídka výstavy růží  
NEDĚLE 11.6. 12:00 Oranžerie Komentovaná prohlídka výstavy růží  

 

NEDĚLE 11.6.    11:00    Přednáška u sušárny ovoce          Přednáška na téma choroby a škůdci v ovocnářství        

 

 

A v neposlední řadě máme pro návštěvníky připravené speciální hrané prohlídky Severozápadního křídla zámku. Zde nám průvodci v kostýmech odehrají příběh dvou hraběnek milujících květiny. Prohlídky budou v sobotu probíhat od 10:00 každou půl hodinu až do 16:30. Vstupenky se dají koupit online a nebo v zámecké pokladně. V neděli pak budou hrané prohlídky každou hodinu vždy v celou, v půl pak bude klasická prohlídka s průvodcem, tematická k růžím.

Zámecká restaurace má k této příležitosti připravené speciální menu: Kapustnice se slaninou a klobásou, Gulyás (maďarská tradiční polévka), vepřový pörkölt s nokedli, halušky s brynzou a slaninou, plněné bramborové knedlíky s kapustou a slaninou.

Kavárna Kafe z ruky si připravila růžové mini cheesecake, Pavlova s krémem z mascarpone s růží a limonádu s růží.

Do soutěže je možné přihlásit i svou vlastní růži, pokud máte doma krásku, hodnou ocenění, neváhejte ji přihlásit! Soutěžní růže je možné odevzdat na zámku do 9.6. do 17:00 hod. Kontakt: Tomáš Chlupáček -  [email protected], tel.: 602 452 444

Vyhlášení vítězné růže proběhne v neděli v 16:00 v zámecké oranžerii.