Vladimír Krýš / turnovský stavitel

16.1.2023, 23:59 – 19.3.2023, 23:59

Nestihli jste výstavu o turnovském staviteli Vladimíru Krýšovi v Muzeu Českého ráje v Turnově a je vám to líto? Pak se vydejte do Semil, kde se v prostorách okresního archivu koná její volná repríza.

 Výstava věnovaná turnovskému architektu a staviteli Vladimíru Krýšovi (1897-1951) připomíná 125. výročí narození této významné turnovské osobnosti, která zanechala výraznou stopu na moderní zástavbě jak v samotném Turnově, tak i v jeho širším okolí.

 Výstava představuje život a tvorbu Vladimíra Krýše prostřednictvím historické a současné fotografie, historické plánové dokumentace a modelu jedné z jeho navržených vil. Na výstavě jsou prezentovány i architektovy osobní předměty, byť v menší míře než v Turnově, pro komplexnější a zajímavější představení této výrazné, avšak dosud spíše opomíjené, turnovské osobnosti. 

V roce 1927 si Krýš založil vlastní firmu, která byla od svého vzniku projekčně i stavebně velmi plodná. S Krýšovým jménem se pojí výstavba rodinných a bytových domů i sakrálních staveb, které vznikají především od konce 20. let až do počátku 40. let 20. století. Mezi jeho nejvýznamnější turnovské stavby patří mj. Loumova vila v ulici Zelená cesta, Žákova vila v Bezručově ulici a jeho vlastní vila v Nádražní ulici, Husův sbor a hřbitovní kaple u Mariánského kostela. K jeho nejzdařilejším realizacím se řadí i semilský sbor Dr. Karla Farského.   

K dispozici jsou doprovodné tiskoviny – Krýšem krážem Turnovem, průvodce po Krýšových realizacích v Turnově, informace k turnovskému Husovu sboru a leták k semilskému sboru Dr. Karla Farského. Plánované jsou i komentované prohlídky s autorkou výstavy Mgr. Petrou Šternovou.