Repríza barokní opery v Barokním divadle zámku Český Krumlov

17.9.2022, 18:00 – 21:00

Provedení opery v českokrumlovském Zámeckém barokním divadle tak bude s největší pravděpodobností její světovou premiérou. 

Cena vstupenky: 2 500 Kč (balkón), 2 400 Kč (1. - 4. řada), 2 000 Kč (5. - 14. řada), , ,  Kč

ÚČINKUJÍ:

Sólisté a barokní orchestr Hof-Musici

Režie: Zuzana Vrbová

Od cembala řídí Ondřej Macek

 

BAROKNÍ OPERA

Giovanni Buonaventura Viviani: La Vaghezza del Fato (Vrtkavost osudu)

Libretto: Pietro Guadagni

Repríza: Barokní divadlo - V. zámecké nádvoří, 17. 9. 2022

v 18:00 hodin 

Houslista a skladatel Giovanni Buonaventura Viviani (1638 - cca 1692), rodák z Florencie, psal opery a oratoria pro Benátky, Řím a Neapol, po značnou část svého života však působil ve službách Habsburků v Innsbrucku a ve Vídni. Vedle Antonia Cestiho a Antonia Draghiho patří k nejvýznamnějším italským skladatelům působícím ve střední Evropě ve druhé polovině 17. století, tedy v době, kdy italská opera pozvolna začíná překračovat Alpy.

Vivianiho opera La Vaghezza del Fato je jeho jedinou kompletně dochovanou operou, komponovanou pro císařský dvůr Leopolda I. její sloh odpovídá soudobému benátskému modelu, s bohatou scénickou výpravou a poutavým dějem, oživovaným výstupy komických postav. 

Opera byla určena k provedení u císařského dvora ve Vídni během karnevalu roku 1672. V lednu téhož roku však zemřela císařova novorozená dcera Marie Anna Antonie, což mělo za následek oficiální smutek a zrušení masopustních radovánek. Vivianiho La Vaghezza del fato proto patrně nikdy nezazněla, její libretto nebylo vytištěno a v císařově hudební sbírce byl uložen pouze jeho rukopis.