800 let Jindřichova Hradce

14.7.2020, 23:59 – 30.9.2020, 23:59

V roce 1220 se ve středočeských Vleticích setkali příslušníci rodu Vítkovců. 

Cena vstupenky: Dospělí: 300 Kč; Děti, studenti, senioři: 210 Kč, , ,  Kč

800 let Jindřichova Hradce

Jedním z nejvýznamnějších tehdy přítomných byl také Jindřich, nejstarší syn Vítka z Prčice, který se na dochované listině připomínající toto setkání podepsal jako "Henricus de Novo castro", tedy Jindřich z Nového Hradu.

Od počátku 15. století se město s hlavním sídlem mocných pánů z Hradce, dříve zmiňované jako Nova domus nebo v němčině Neuhaus, pravidelně uvádělo názvem připomínajícím svého prvního vítkoveckého vládce Jindřichův Hradec.

K oslavě tohoto výročí jsme pro návštěvníky připravili výstavu složenou z unikátních předmětů připomínajících dějiny jednoho z nejvýznačnějších šlechtických sídel v českých zemích. Exponáty, některé vůbec poprvé, jsou vystaveny v prohlídkových trasách. 

K příležitosti tohoto význačného jubilea jsme vytvořili mimořádně zvýhodněnou možnost projít si všechny prohlídkové okruhy, spatřit všechny vystavené předměty a navštívit také výstavu pohyblivých loutek Kabinety Stuchlé i Černou věž a černé kuchyně.

Stačí si jen koupit výroční vstupenku. Můžete, ale nemusíte vidět vše v jednom dni. Výroční vstupenka platí na dobu 7 dnů od zakoupení. Vstupenku, jejíž cena je při úmyslu vidět u nás opravdu vše velmi zvýhodněna, můžete také následně odevzdat v pokladně nebo zaslat poštou ke slosování.

Úplná pravidla (PDF dokument) ZDE

Vylosovaní držitelé výroční vstupenky se mohou těšit na prohlídku jinak veřejnosti nepřístupných prostor zámku a na večerní hostinu ve středověké Černé kuchyni.

 

 

Cestovní klobouk posledního z rodu Slavatů Karla Felixe, kříž z Palestiny, středověká manikúra... Tyto a další zvláštní exponáty se po letošním jubilejním létě vrátí opět na svá místa do archivů a depozitářů.

Těší nás, že nám byly zapůjčeny a rovněž nás potěší, pokud jejich vystavení udělá radost našim návštěvníkům.