CONCERTI da Napoli - Koncert na zámku Nebílovy

27.9.2019, 19:00 – 23:59

Program představuje virtuózní italský repertoár pro sólovou barokní zobcovou flétnu s doprovodem smyčcového ansámblu a bassa continua. Pramenem jsou především dvě unikátní sbírky Concerti di flauto violini violetta, e basso di diversi autori, Napoli 1724 a Sinfonie di varij Autori, Biblioteca Nazionale Palatina, Parma.

Jistým „tradičním“ protipólem jsou pak komorní koncerty Antonia Vivaldiho, které se zachovaly mimo jiné i v turínském rukopisu a jsou dedikovány koncertantní zobcové flétně. Některé z nich pak reflektují Vivaldiho programnost skladebného stylu a jsou nadepsány názvy jako například La Tempesta di Mare (Mořská bouře) či Il Cardellino (Stehlík). Tyto hudební památky dokládají velkou oblibu zobcové flétny ve vrcholném baroku a prozrazují rovněž základní obrysy sólového profesionálního repertoáru tohoto nástroje. Parmský rukopis vznikl pravděpodobně jako soukromá sbírka pro užití jedním nebo více interprety. Vznikla ve stejné době, ze které jsou dochovány špičkové nástroje výrobců fléten D. Perosa či J. M. Anciuttiho. Také neapolská sbírka vznikla v prostředí tamních virtuózních hráčů a dokládá oblibu zobcové flétny až do období pozdního baroku ve 30. a 40. letech 18. století.

Dochované nástroje z rodiny zobcových fléten současně dokládají variabilitu a pestrost jednotlivých nástrojů - kromě běžné altové zobcové flétny in f jsou doloženy varianty v rozličných laděních, například in g, in d či dokonce in a (tzv. flauto d´amore). Předkládaný program reflektuje dobovou nástrojovou pestrost a je proveden na čtyři různé zobcové flétny rozličných velikostí a témbrů.

Účinkující:
Jakub Kydlíček studoval obory zobcová flétna (J. Braná) a dirigování (J. Štrunc) na konzervatoři v Plzni, následně pak studoval u Coriny Marti na Schola cantorum basiliensis (Musik Akademie Basel). Během studií absolvoval masterclass u předních osobností staré hudby (P. Holstlag, A. Solomon, C. van Heerden, B. Honig,...)
Záhy po svém absolutoriu se stal pedagogem Pražské konzervatoře, kde vede třídu zobcové flétny. Od roku 2012 je rovněž pověřen uměleckým řízením Barokního orchestru Pražské konzervatoře, se kterým získal v roce 2016 titul laureáta rozhlasové soutěže Concerto Bohemia.
Na poli tzv. staré hudby spolupracuje s předními soubory, jako např. Collegium 1704, Capella Regia, Collegium Marianum, Czech Ensemble Baroque,... se kterými vystoupil na předních evropských scénách (Pražské jaro, Semperoper Dresden, Teatro Arriaga, Grand Theatre de Luxembourg, Concentus Moraviae,...). Jako lektor je zván k výuce na seminářích a kurzech staré hudby (Valtice, Holešov) a je častým hostem porot soutěží ve hře na zobcovou flétnu. V letech 2010-6 působil na konzervatoři v Plzni, kde nastudoval řadu studentských operních projektů (Pergolesi, Purcell, Martinů, Pauer).
V roce 2009 založil svůj vlajkový soubor CONCERTO AVENTINO a je rovněž zakládajícím členem tria TRE FONTANE. Pro festival Smetanova Litomyšl nastudoval české premiéry oper Pygmalion Jeana-Philippa Rameau a Aci, Galatea e Polifemo Geogra Friderica Haendela.

CONCERTO AVENTINO
Jakub Kydlíček - barokní zobcové flétny
Jiří Sycha & Veronika Manová - barokní housle
Jana Vavřínková - barokní viola
Věra Kousalíková - barokní cello
Jan Krejča - theorba & barokní kytara
Lukáš Vendl - cembalo

Program: „Concerti da Napoli, Venezia e Parma“

Antonio Vivaldi - Concerto in a

Francesco Onofrio Manfredini - Sinfonia IV

Leonardo Leo - Sonata in g

Antonio Vivaldi - Concerto in D „Il Cardellino“

Francesco Barbella Sonata II in Do

Nicola Fiorenza - Concerto in a

Domenico Natale Sarro - Concerto in a