Racek - Dejvické divadlo

16.2.2021, 19:30 – 20:00

Na břehu jezera žije od dětství mladá dívka, taková, jako jste vy; má ráda jezero jako racek, je šťastná a volná jako racek.

Racek - Dejvické divadlo
  • Adresa:
    Zelená 1084/15a
    Praha 6 16000

Hrají: Klára Melíšková, Jaroslav Plesl, Veronika Kubařová, Ivan Trojan, Miroslav Krobot, David Novotný, Lenka Krobotová, Václav Neužil, Zdeňka Žádníková, Pavel Šimčík a další
Překlad: Leoš Suchařípa, scéna: Pavol Andraško, kostýmy: Katarína Hollá, hudba: Marián Čekovský, dramaturgie: Daniel Majling, Eva Suková
Režie: Michal Vajdička

VZHLEDEM K VELKÉMU ZÁJMU O VSTUPENKY NA PŘEDSTAVENÍ RACEK NEPŘIJÍMÁME V SOUČASNÉ DOBĚ HROMADNÉ OBJEDNÁVKY.

DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ

Za roli Sorina byl Miroslav Krobot v širší nominaci na Cenu Thálie za rok 2012.

V širší nominaci na Cenu Divadelních novin 2012/2013 byli nominováni Michal Vajdička za režii, Miroslav Krobot za roli Sorina a Ivan Trojan za roli Trigorina.


První z tzv. velké čtyřky Čechovových divadelních her (kromě Racka do ní patří Strýček Váňa, Tři sestry a Višňový sad) měla premiéru v roce 1896 v Alexandrinském divadle v Petrohradě a zcela propadla. Věhlas jí přinesla až inscenace Moskevského uměleckého divadla v roce 1898 v režii K. S. Stanislavského a V. I. Němiroviče-Dančenka.

Tento titul měl mít původně v Dejvickém divadle premiéru v roce 2012, k pohostinské režii byl už tehdy přizván Michal Vajdička se svým týmem – dramaturgem Danielem Majlingem, scénografem Pavlem Andraškem a hudebním skladatelem Mariánem Čekovským. V důsledku různých okolností bylo jeho nastudování o rok odloženo a do týmu vstoupila ještě kostýmní výtvarnice Katarína Hollá.

Ale náhodou se objeví člověk, spatří ji, a nemaje nic jiného na práci, přivede ji do záhuby, jako tady toho racka…
(Trigorin k Nině, Racek, druhé dějství)