XX. Muzejní noc: Po stopách exkluzivního vlaku Orient Express

9.6.2023, 19:00 – 23:59

Jubilejní dvacátá muzejní noc proběhne v celém areálu Vlastivědného muzea v České Lípě a je svázána s tématem železnice. Letošní ročník naváže na nově otevřenou výstavu „Příběh českolipské vagónky“, která vznikla k 105. výročí založení této významné českolipské firmy. Muzejní noc však připomíná výročí ještě jedno, také spjaté se železnicí – v červnu tomu bude právě 140 let od doby, kdy v roce 1883 poprvé vyjel luxusní vlak Orient Express z Paříže. Jednalo se o unikátní spojení západní Evropy a Balkánského poloostrova.

Konec 19. století je obdobím, kdy se cestování za poznáním cizích krajů, za dobrodružstvím, stalo určitou módou. Nebylo tolik informací o jiných zemích, vývoj fotografie byl teprve na začátku. A jednou z možností, jak poznat jiné kraje, bylo se tam vypravit. Sama cesta byla cílem, cestujícím byla v jednotlivých zastávkách nabízena místní jídla i folklórní vystoupení. Muzejní noc je tedy pozvánkou za poznáním, připraven je bohatý program, který je inspirován cestou vlaku od Paříže, přes Vídeň, Budapešť, Bukurešť až do Konstantinopole, dnešního Istanbulu. Návštěvníci si mohou poslechnout, případně si i zatancovat u balkánské taneční hudby, čeká je turecký historický šerm, ohňová show, další taneční vystoupení – francouzský kankán nebo orientální břišní tance, ochutnat orient budou moci v orientální čajovně ČAJCHAN, své znalosti si budou moci ověřit u rodinné hry „Cesta za poznáním s Orient Expressem“. Atmosféru navodí dobová módní přehlídka, dokonce i spodního prádla. Muzeum oživí také hudební vystoupení ZUŠ Česká Lípa, klaunice s bublinami a pro děti je připravena loutková pohádka „Kouzelné žezlo“. I letos bude v nabídce pestré občerstvení. Můžete se těšit na pražené mandle, sýrové pochoutky, charitní palačinky, staročeskou kuchyni a dokonce i koktejlový bar U Dvou bratrů.

S platnou vstupenkou bude možno také navštívit i Šatlavu – Archeologické muzeum Českolipska, kde bude probíhat muzejní noc pod názvem „Než přijel první vlak – přes most, úvozem po starých stezkách“. Kromě stálé expozice bude k dispozici prezentace dosavadních archeologických výzkumů a nálezů z prostorů komunikací na Českolipsku, dílnička pro děti i dospělé, tematická projekce a komentované prohlídky výstavy.

Více informací na www.muzeumcl.cz