Vernisáž výstavy Eliška Rejčka: Dar středověku - Špilberk

31.5.2023, 13:00 – 14:00

V roce 2023 si připomínáme 700. výročí od založení kláštera cisterciaček na Starém Brně. Z doby zakladatelky kláštera Elišky Rejčky se podařilo uchovat naprosto ojedinělý soubor devíti rukopisů, které Eliška Rejčka nechala na své náklady pořídit a klášteru je věnovala.

Muzeu města Brna se podařil naprosto ojedinělý počin a získalo pro Brno a všechny zájemce možnost si rukopisy prohlédnout a spatřit jejich originály. Mimořádná a výjimečná výstava bude zahájena v Muzeu města Brna na Špilberku od 1. června do 20. srpna 2023. Půjde celkem o sedm rukopisů. Čtyři rukopisy z Rakouské národní knihovny od roku 1782 dosud ještě nikdy neopustily rakouskou metropoli. Ty zde budou vystaveny se svými třemi moravskými protějšky. Soubor gotických knih z původního majetku Elišky Rejčky tak bude po 240 letech prakticky kompletní a návštěvníci je uvidí ve speciálně připraveném prostoru muzea na Špilberku.

Na výstavě doprovodí rukopisy výběr archeologických nálezů z cisterciáckého kláštera v Owińskách nacházejícího se nedaleko Poznaně, kde Eliška Rejčka trávila dětství.