Výstava gotických rukopisů Eliška Rejčka: Dar středověku - Špilberk

1.6.2023 – 20.8.2023, 23:59

Výstava, která už se nebude opakovat. Poprvé po 240 letech bude v České republice, na hradě Špilberku od 1. června do 20. srpna 2023 k vidění ojedinělý soubor rukopisů, které nechala Eliška Rejčka na své náklady pořídit a věnovala je klášteru cisterciaček na Starém Brně, který letos slaví 700 let od jeho založení.

Cena vstupenky: 60-100 Kč

V roce 2023 si připomínáme 700. výročí založení kláštera cisterciaček na Starém Brně. Zakladatelce Elišce Rejčce se roku 1323 podařilo zajistit podmínky a finance pro formální i faktické zřízení konventu a započít stavební práce na komplexu řádových budov. Areál kláštera   dodnes vizuálně reprezentuje zejména monumentální gotická bazilika Panny Marie postavená v moravském prostředí netypicky z režného zdiva. Starobrněnským klášter se pak po celou dobu své existence stal symbolem pevné víry a spásy, střediskem hospodářským, kulturním i vzdělávacím. Klášter Aula Sanctae Mariae patřil díky svému významu a bohatství bezesporu mezi nejvlivnější instituce středověkého Brna.

Kromě stavebního komplexu konventu není do dnešní doby dochováno mnoho hmotných památek, které byly přímým svědkem rozhodnutí Elišky Rejčky založit na Starém Brně novou církevní instituci. Každopádně mezi předměty z Brna první poloviny 14. století vyniká naprosto ojedinělý soubor devíti rukopisů, které nechala Eliška Rejčka na své náklady pořídit a klášteru je věnovala. Po zrušení kláštera Josefem II. se šest rukopisů dostalo do Rakouské národní knihovny ve Vídni, dva do Rajhradského kláštera a jeden do Moravského zemského archivu.

Vídeňské rukopisy od roku 1782 dosud nikdy neopustily rakouskou metropoli. Až při příležitosti 700. výročí kláštera se podařilo v letošním jubilejním roce zrealizovat organizačně velmi náročnou zápůjčku čtyř exemplářů a převést je do Brna. Zde budou vystaveny se svými třemi moravskými protějšky. Soubor gotických knih z původního majetku Elišky Rejčky tak bude po 240 letech prakticky kompletní a návštěvníci je uvidí během léta 2023 na hradě Špilberku.

Návštěvníci budou moci obdivovat rukopisy ve speciálně upravených prostorách barokní kaple. Výstava bude mít také speciální vchod ze Špilberk shopu na malém nádvoří. Textová část výstavy se bude nacházet ve vedlejším prostoru „Pod věží“. Na výstavě doprovodí rukopisy výběr archeologických nálezů z cisterciáckého kláštera v Owińskách nacházejícího se nedaleko Poznaně, kde Eliška Rejčka trávila dětství. Jako připomínka mladších osudů Starobrněnského kláštera bude vystavena barokní kopie Palladia města Brna, tedy obrazu černé madony, která se stala symbolem baziliky Panny Marie po příchodů řádu bosých augustiniánů na Staré Brno.