Mimořádný klavírista Aki Rissanen na Pražské konzervatoři

17.10.2023, 20:00 – 22:00

Nová hudební kompozice pro unikátní nástroj Omniwerk, kterou napsal finský klavírista Aki Rissanen, vychází ze dvou protikladů: starší, klasický zvuk připomínající barokní a renesanční éru se zde snoubí s minimalistickým vlivem a elektronickou abstrakcí.

Cena vstupenky: 400 Kč

Tato kombinace dává Akimu jeho osobitý zvuk a identitu. Koncepčně přímo překypuje originalitou: akustické renesanční techno - madrigaly se potkávají s minimalismem, dalo by se říct.

 

Finští stavitelé nástrojů Jonte Knif a Jukka Ollikka spojili dva historické klávesové nástroje – Geigenwerk (neboli Viola Organista, původně vynález Leonarda da Vinciho) a Lautenwerk (klávesová loutna barokní éry, oblíbený nástroj J. S. Bacha) do jednoho, nového nástroje. Původní inspirací se stala práce Sławomira Zubrzyckého na vytvoření Violy Organisty. Jukka Ollikka si uvědomil, že může spojit geigenwerk s lauternwerkem. Oba nástroje mají střevové struny a stejné ladění, takže se jejich spojení v jeden “lautengeigenwerk” jevilo jako reálná možnost.  Výsledný Omniwerk má dva manuály – pro každý “werk” jeden – na které lze hrát současně, čímž vzniká pozoruhodná škála zvuků.

V současné době existuje pouze jeden unikátní Omniwerk, který se nachází v Helsinkách. Pro potřeby koncertu Akiho Rissanena v Praze však staví Jukka Ollikka další Omniwerk, jehož mechanismus bude v mnoha ohledech technicky vylepšen, zejména část Geigenwerk.

V posledních letech hrál Aki Rissanen na tento nástroj na řadě koncertů a festivalů ve Finsku. Je také součástí Akiho nedávné sólové desky “Divided Horizon”, která vyšla v září 2021 u vydavatelství Edition Records.

Ve Finsku narozený, v Helsinkách a Paříži žijící Aki Rissanen (nar. 1980) vydal u britského vydavatelství Edition Records pět řadových alb, čtyři s triem a jedno sólové album. Ačkoli původně vystudoval klasickou hudbu, vždy se zajímal o hudební improvizaci. Kromě velkých úspěchů v soutěži sólových klavíristů na Montreux Jazz Festivalu ve Švýcarsku a v soutěži La Defense ve Francii je Rissanen známý díky spolupráci s Vernerim Pohjolou (na německém ACT Music a na Edition Records) a s Davem Liebmanem (na německém Ozella Music).