Přijďte oslavit Den dětí na pražské hvězdárny

27.5.2023, 13:00 – 18:00

Oslavte Den dětí se svými dětmi na Hvězdárně Ďáblice a Štefánikově hvězdárně, kde na vás čeká bohatý program plný zábavy.

Na hvězdárně v Ďáblicích jsme si pro dětské návštěvníky připravili stanoviště s úkoly, po jejichž splnění dostanou příležitost sestavit si padák pro jednoduchou raketu z PET lahve a vystřelit ji pomocí stlačeného vzduchu do výšky. Na stanovištích v okolí hvězdárny budou pestré úkoly: zkouška meziplanetární komunikace, obrana Země před mimozemšťany – přijďte si zastřílet na UFO, průlet předmětu červí dírou, odběr vzorků z Marsu, srážka planet nebo oblet Saturnu. Budeme také promítat pohádku O kouzelné pastelce 2 – Ťuldova dobrodružství na planetách. Nebo pozorovat oblohu pomocí dalekohledů. Ukážeme si naši nejbližší hvězdu Slunce. Jak je horké? Proč jsou na něm skvrny? Přijďte se podívat na Slunce, jak ho doma vidět nemůžete. V druhém dalekohledu uvidíte planetu Venuši. Proč má fáze jako Měsíc? Proč se nikdy nevzdaluje od Slunce? V případě zatažené oblohy si budete moci prohlédnout dalekohledy a pozorovat jimi pozemské objekty, např. vysílače v Ládví, Žižkovské věže atd.

Na Štefánikově hvězdárně můžete zhlédnout speciální rozšířenu projekci dětských pořadů z původní produkce hvězdárny nebo ESA.

Více informací naleznete na našem webu https://www.planetum.cz/porad/den-deti-na-hvezdarnach/. Budeme se na vás těšit!