Výstava - Iwan Baan: Prague Diary - CAMP Praha

10.5.2023, 9:00 – 20.8.2023, 21:00

Centrem, periferií i krajinou podél Vltavy. Je horký srpen, chodníky pálí, vzduch těžkne. Tep města se nese v pomalém rytmu, atmosféra je ospalá. Praha nepůsobí jako velkoměsto ani se nepotýká s výrazným přílivem turistů. 

Cena vstupenky: zdarma Kč

 Fotograf Iwan Baan prochází jejími ulicemi poprvé. Přivádí ho zvědavost a touha objevovat. Naslouchá zvukům města, snaží se porozumět jazyku, kterým mluví. Vnímá jeho minulost, charakter, neopomíjí výrazné dominanty ani zapomenuté kouty. S citlivostí reaguje na jeho rozmanitosti i rozporuplnosti. Vizuálně vypráví jeho všedně nevšední příběh.

Poetický obraz města v podání Iwana Baana nese neutěšenost a zanedbanost. Nezakládá se na malebně podbízivé líbivosti, ale realitě, se kterou je třeba se konfrontovat. Sedm dní s fotoaparátem v ruce, pěšky, na kole, z výšky – tak, jak je pro něj typické. Na cestách, v neustálém pohybu, přesto se zdá, že se na jeho fotkách zastavil čas. Miniaturní lidské postavy ve strnulých pózách si říkají o pozornost. Architektura v jejich blízkosti je zachycena jakoby mimochodem.