Wild! festival 2023 - Admiring La Stupenda

3.6.2023, 20:00 – 21:00

V představení Admiring La Stupenda (Obdivování La Stupendy) spojuje Daniel Somerville svou pohybovou praxi založenou na butó s láskou k opeře a queer identitou.

Cena vstupenky: 190-250 Kč
Somerville se vtělil do postavy „operní královny“ – gaye s obsesivní vášní pro operu a zejména jednu divu – a sleduje svůj vztah k „La Stupendě“ (zesnulé australské koloraturní sopranistce Dame Joan Sutherlandové) a to, jak se obdiv k této konkrétní divě protíná a spojuje se vzpomínkami na jeho matku, která je nyní upoutána na lůžko kvůli vysilující úzkosti a demenci.
Admiring La Stupenda je poctou přelomovému představení butó Kazuo Ohno Admiring L’Argentina (Obdivuji L’Argentinu). Obě představení spojují vášeň a vzpomínky na konkrétního interpreta (tanečníka tanga v případě Ohna a operní pěvkyni v případě Somerville) se vzpomínkami na jejich matky.
Vzniká tak tragikomické představení, které se odehrává prostřednictvím pohybu vycházejícího z podrobného studia gest operních pěvců zpracovaných prostřednictvím ztělesňovacích postupů butó. Občas camp a vtipné, občas temné a beznadějné, Somerville se obléká do improvizovaných operních šatů a diváci cestují z londýnské noclehárny přes vzpomínané a imaginární operní domy až na parkoviště v Sydney.
Prezentace Admiring La Stupenda v rámci festivalu Wild! 2023 je součást projektu Butó v současném performance, financován z programu NPO č. 4/2022, Rozvoj kompetencí pracovníků KKS: Projekty mezinárodní umělecké a odborné spolupráce v ČR.
Festival Wild! 2023 je podpořen z programů Evropské Unie, Národního plánu obnovy, Ministerstva kultury ČR, Hlavního města Prahy a MČ Praha 3. 
Zobrazovat míň