Nová netradiční výstava Alžběty Jungrové I believe

18.4.2023, 9:00 – 15.10.2023, 18:00

Navštivte mimořádnou výstavu, která bude plná ženské krásy, emocí a originálně zpracovaných fotografií.

Fotografka Alžběta Jungrová se proslavila jako dokumentaristka, v posledních letech se však zaměřila na volnou tvorbu a ztvárňování emocí skrze ženské objekty. K příležitosti svých 45. narozenin pořádá v prostoru staré prádelny Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze svou dosud největší výstavu mapující její tvorbu za uplynulou dekádu. Neotřelý prostor ozdobí fotografie vytištěné na rozličných materiálech, jako jsou textilie, sklo, kov a další.

Návštěvníci mohou vizuálně jedinečnou expozici s názvem I believe zhlédnout od 18. dubna do 15. října 2023.
Plocha o rozloze více než 500 metrů čtverečních, kde jsou stropy místy až 9 metrů vysoké a sahají přes dvě patra budovy. Tak vypadá urbexový prostor, který se od 18. dubna promění v originální galerii a nabídne divákům možnost prohlédnout si fotografie Alžběty Jungrové. Umělkyně posouvá své hranice tvorby nejen při samotném focení, kde využívá průhledy, odrazy, zrcadla či koláže, ale také v jejich finálním vizuálním zpracování. Jako první fotografka v České republice začala pracovat se snímky jinak než klasickým tiskem, a vytvářet z nich díky různým materiálům fotografické objekty, které umocňují prožitek návštěvníků výstavy. „Byla jsem dříve zvyklá u dokumentu, že jsou věci jasně dané: tiskne se na fotopapír, rámuje se do rámu... Teď můžu tapetovat, dělat z fotky závěsy, zrcadla, můžu je stavit do prostoru, nabít je hřebíky do zdi. Rozšiřuje se moje pole kreativity, se kterým si můžu
hrát,“ popisuje Alžběta Jungrová.

Jediné skutečné je to, co cítíme Ačkoliv výstava nese název I believe, tedy Já věřím, ve skutečnosti nijak nesouvisí s náboženstvím.
„Všichni v něco věříme. Já sama jsem se dlouho vyrovnávala se ztrátou víry ve spravedlnost a logiku v našich životech, o kterou mě připravily roky cestování do rozvojových zemí. Já věřím, že jediné skutečné je to, co cítíme a že všichni potřebujeme být milováni, abychom si přišli skuteční,“ vysvětluje Jungrová, proč pro svou nejnovější výstavu zvolila právě tento název. Ústředním motivem snímků jsou ženy v různých podobách, prostřednictvím nichž se autorka snaží vyjádřit své vlastní pocity. Na výstavu vybírala z předselekce, která za posledních deset let činila neuvěřitelných 160 tisíc fotografií.
Diváci jich uvidí okolo padesátky.

Kde končí realita, začíná fikce Alžběta Jungrová se netají svou oblibou ve vytváření fotografických cyklů. Svým objektivem pravidelně zachycuje české tradice, zákulisí burlescy, zdokumentovala vězeňkyně z ženské věznice ve Světlé nad Sázavou či backstage nemocnice VFN na Karlově náměstí v Praze. Ačkoliv některé fotografie z těchto souborů budou k vidění i na nové výstavě I believe, nebude expozice řazena do cyklů a jednotlivé snímky ani nebudou pojmenovány. Ústřední propojovací obrazovou linií je totiž motto: Kde končí realita, začíná fikce. „Nechávám čistě na divákovi, aby fotografie zpracoval sám, každý cítíme věci jinak a stejné věci v nás vyvolávají jiné emoce,“ uvádí Jungrová a dodává: „Míchám dohromady surreálné dokumentární fotografie, které vypadají jako stylizované, s uměle vytvořeným ztvárněním emocí, které vypadají jako momentky – trochu Alenka v říši divů a svět za zrcadlem.
Prolínání světů, stírání hranic reality a fikce... Je těžko rozpoznatelné, zda je daná věc reálná nebo ne.
Propojuji tyto dva světy.“ Snímky na výstavě jsou děleny do tří kapitol, ve které autorka věří: 1. Jediné opravdové je to, co cítíme. 2. Všichni potřebujeme být milovaní, abychom si přišli skuteční. 3. Všichni bohové nebe i pekla jsou v nás.

Alžběta Jungrová
Česká fotografka Alžběta Jungrová se narodila 18. dubna 1978 v Praze, je dcerou novinářky Terezie
Kaslové a pravnučkou spisovatele, dramatika a publicisty Ferdinanda Peroutky. Vystudovala
Střední průmyslovou školu grafickou v Praze a později proslula jako fotoreportérka, zachycující
objektivem válečné konflikty i drsné podmínky rozvojových zemí. Opakovaně získala ocenění
v soutěži české novinářské fotografie Czech Press Photo, v posledních deseti letech se zaměřila na
volnou tvorbu a dokumentární časosběrné cykly. Průřez svou tvorbou za tuto dekádu nyní
představí na své dosud největší výstavě fotografií I believe, která proběhne od 18. dubna do 15.
října 2023 v prostoru staré prádelny Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.