Divadelní workshop pro školy - Švandovo divadlo na Smíchově

17.5.2023, 9:00 – 27.6.2023, 12:00

Divadlo, to je hlediště, jeviště a mnoho dalších kouzelných míst, kam oko běžného diváka nemá šanci pohlédnout. Náš Divadelní workshop Vám tuto šanci nabízí! 

Divadelní workshop pro školy - Švandovo divadlo na Smíchově
  • Adresa:
    Štefánikova 6/57,
    Praha 5, 150 00

Nejprve Vás provedeme zákulisím divadla a představíme Vám profese, bez nichž by se každodenní produkce neobešla. Podíváme se i na jeviště, ale z nové, nezvyklé perspektivy scénických technologií, které umožňují tvořit na jevišti nezapomenutelnou podívanou. 


V dalších fázích workshopu se zaměříme na tvůrčí stránku divadelního provozu. Jak vlastně vzniká inscenace? Co všechno musí být připraveno, než se režisér pustí do zkoušení s herci. Kolik lidí se vlastně na inscenaci podílí? Co jsou to „generálky‟? To vše zjistíte zábavnou formou, při níž si společně zahrajeme na první čtenou zkoušku. 

A samozřejmě nevynecháme ani hereckou a režijní práci. Můžete se těšit na originální hlasová, pohybová a herecká cvičení, díky nimž získáte jasnější představu o technikách, které si herci osvojují při práci nebo na konzervatořích a vysokých uměleckých školách. A když budeme připraveni, pustíme se do režírování vlastních dramatických situací.

Poznejte divadlo takové, jaké skutečně je: bez jevištní kašírky a lesku, a přesto plné zábavy a zázraků. Přihlaste se na Divadelní workshop Švandova divadla. 

Vede MgA. Hana Vrbová
Je absolventkou Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a poté Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Zde studovala např. pod vedením pedagogů doc. Mgr. Aleše Bergmana, Ph.D., doc. Mgr. Ivany Vostárkové, doc. Mgr. Karla Vostárka, MgA. Hany Smrčkové, doc. Mgr. Jiřího Lössla... Po ukončení studií nastoupila do Švandova divadla na Smíchově jako vedoucí workshopového centra, kde působila i jako lektorka a herečka. Je spoluzakladatelkou organizace Divadelta z.s., ve kterém působí dodnes jako herečka, performer, lektorka a zároveň jako produkční. Toto sdružení nabízí divadelní představení a programy prevence rizikového chování formou divadla fórum. V rámci preventivních programů externě spolupracovala např. s projektem SOS18 jako herečka a lektorka divadelních dílen v přípravě na samostatný život mladých lidí vyrůstajících v dětských domovech.