Výstava v Galerii Roudnice - Petr Stanický

10.11.2023 – 4.2.2024, 23:59

Mezinárodně uznávaný umělec Petr Stanický (*1975), vedoucí ateliéru Design skla na Fakultě mediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, se ve své tvorbě dlouhodobě zaměřuje na práci se sklem.

Cena vstupenky: 50-100 Kč

S tímto křehkým materiálem pracuje jako s univerzální hmotou, s jejíž pomocí vytváří složité a působivé prostorové objekty a instalace. Jeho tvorba se pohybuje na pomyslném trojmezí volného sochařství, architektury a designu – jako jediný umělec zastupoval v roce 2021 Českou republiku na prestižní mezinárodní přehlídce London Design Biennale.

Právě architektura je hlavním důvodem, který Petra Stanického láká do roudnické galerie. Velkorysý zaklenutý prostor barokní jízdárny se na konci roku 2023 promění díky Stanického instalaci vytvořené přímo na míru roudnické galerii v místo, kde se zcela přirozeným způsobem setkají historické formy s těmi současnými. Na základě obousměrného dialogu se diváci přesvědčí, že současný vizuální jazyk není jen formálním vyjádřením umění pro umění, ale také právoplatným nástrojem k vymezení vztahu současného člověka k prostoru a jeho architektuře.