Výstava Dýně, cukety, patisony a cibuloviny - NZM Valtice

16.9.2023 – 30.9.2023, 23:59

Národní zemědělské muzeum ve Valticích pro vás i letos připravuje tradiční podzimní výstavu zaměřenou na tykvovité plodiny, které vynikají svojí tvarovou i barevnou pestrostí, ale také čím dál větší popularitou v našem sezónním stravování. Letos výstavu doplníme o další podzimní plodinu – cibuli.

Přijďte si prohlédnout letošní úrodu dýní, cuket, patisonů a cibulovin a nechte se inspirovat zajímavými recepty a způsoby zpracování. Slyšeli jste například o dýňovém kečupu nebo hořčici?

Rod tykev s mnoha zajímavými druhy a odrůdami přišel na náš kontinent koncem 15. století z Latinské Ameriky v souvislosti se španělskými kolumbovskými výpravami. V dnešní době pěstujeme zástupce nejrůznějších barev, tvarů a chutí. Pro své zdraví prospěšné složení a všestranné využití nabízí řadu možností ke zpestření našeho jídelníčku, stejně tak slouží jako vkusná podzimní dekorace. Muzeum vinařství, zahradnictví a krajiny představí mnohé druhy, které budou k vidění na nádvoří muzea do konce září. Výstava navazuje na víkendovou akci Muzejní dýňobraní.