Expozice Gastronomie - NZM Praha

1.1.2023 – 31.12.2023, 23:59

Expozice Gastronomie je určena všem milovníkům jídla, profesionálům i dětem. Zavedeme vás do kuchyně našich babiček a prababiček, navnadíme vás na pochoutky z dob dávných i současných.

Cena vstupenky: 100-200 Kč

Prozradíme vám, které potraviny jsme jako Češi (ne)dali světu nebo jaká je etiketa stolování. Děti si mohou vyzkoušet nakupování regionálních potravin, včetně načtení vlastního nákupu na pokladně a vytištění osobní účtenky. Malé kuchaře a kuchařky určitě zabaví válení těsta, vykrajování vánočního cukroví nebo virtuální smažení bramboráků.

O skutečná jídla vás nepřipravíme. Ta vaříme v profesionálně vybaveném gastrostudiu během našich kurzů vaření. Přijďte a nechte se inspirovat kuchařským umem vyhlášených cukrářů a kuchařů.

Dětská gastronomie

V dětské části expozice si mohou nejmenší návštěvníci muzea vyzkoušet nakupování, vaření a zacházení s potravinami. Také se dozví, proč je dobré nakupovat místní produkty. Naučí se vnímat potraviny nejen zrakem, ale i dalšími smysly. Expozici doplňují kuchyně našich babiček a prababiček, jež jsou vybaveny autentickými předměty z muzejní sbírky. V neposlední řadě se děti naučí zásady správného stolování.

I když je dětská gastronomie určena především malým návštěvníkům muzea, své si v ní najdou i zvídaví a hraví dospělí.

Obaly a jejich funkce v každodenním životě

Vzdělávací koutek věnující se obalům a jejich důležitosti pro udržitelnost instalovala ve spolupráci s naším muzeem společnost EKO-KOM v expozici Gastronomie přímo v kuchyňské lince. Otevíráním skříněk a šuplíků se seznámíte s celou škálou variant balení především potravin, objevíte způsoby jejich konzervace správného skladování potravin, které zajistí prodloužení trvanlivosti potravin, a tím předcházejí vzniku potravinového odpadu. Za pomoci ilustrací a doprovodných popisků se můžete zamyslet nad významem a užitnými funkcemi jednotlivých typů a druhů obalů. Expozice zaujme svým obsahem jak dospělé tak děti, pro které je ještě připravena nástěnná interaktivní hra o správném třídění odpadů nejen z obalů. Tak pojďme společně chránit potraviny před zkázou a naučme se obaly také dobře třídit.

Vítejte ve světě třídění a recyklace

Součástí vzdělávacího programu, který se zaměřuje na zvýšení povědomí o správném třídění a recyklaci odpadu, je vzdělávací web tonda-obal.cz.

Gastrostudio

Vitríny chrání v muzeích předměty, v Národním zemědělském muzeu chrání speciální vitrína know-how. Je umístěna ve výstavním sále a za ní je profesionálně vybavené gastrostudio sloužící mimo jiné jako tréninkové zázemí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Návštěvníci mohou pozorovat mistry ve svém oboru při práci a mají také možnost účastnit se kurzů vaření, které v gastrostudiu NZM organizuje ve spolupráci s kulinářským institutem Marie Sandtnerové pod vedením špičkových kuchařů a cukrářů.

V expozici Gastronomie nabízíme lektorský program pro děti z MŠ a ZŠ.  > více o lektorských programech

Expozici Gastronomie najdete ve třetím patře pražské budovy Národního zemědělského muzea.