Polární záře - Planetárium Brno

29.3.2023, 20:00 – 11.5.2023, 11:30

Islandská Aróra, povídání o dění na Slunci a Lovci aurory – to jsou tři dějství výpravného představení Polární záře z produkce Hvězdárny a planetária Brno, které je věnované možná nejkrásnějšímu nebeskému úkazu vůbec.

Cena vstupenky: 120-150 Kč

První dějství – Aróra nezapře svůj islandský původ. Jak po vizuální, tak po hudební stránce jde o magický zážitek, jaký nabídnou právě jen díla z tohoto ostrova ledu a ohně. Seznámíte se s mytologickými příběhy, pomocí nichž si severské národy vysvětlovaly původ polárních září, zároveň však také se skutečnou fyzikální podstatou tohoto úkazu.

Ve druhé části se bude průvodce – odborný pracovník Hvězdárny a planetária Brno – věnovat tomu, co se zrovna odehrává na viditelném povrchu Slunce. Zda jsou patrné nějaké sluneční skvrny, které bývají předzvěstí polárních září.

Finále představení patří Lovcům aurory. Na třetím dějství spolupracoval produkční tým Hvězdárny a planetária Brno ve složení Pavel Gabzdyl, Pavel Karas, Roman Ponča a Tomáš Tichý. Vše odstartovala výprava na počátku letošního roku, která směřovala na Lofoty, malebné souostroví na dalekém norském severu. Cílem expedice bylo pořídit co nejlepší záběry polárních září pro naše digitárium. Nakonec ale vše dopadlo jinak…

Pořad popisuje radosti, ale i strasti, které podobná výprava přináší. Balancuje na pomezí cestopisu a přírodopisného dokumentu a vnáší do digitálního planetária nový, netradiční zážitek. „Tvůrci filmů (nejen pro digitální planetária) mají často tendenci z té hromady materiálu, kterou natočí, ukázat jen to nejlepší. Zamlčí ovšem, že to, co jejich nádherné dílo prezentuje, je jen špička ledovce a že za tím vším je spousta potu, krve a slz,“ popisuje s úsměvem Pavel Karas, režisér Lovců aurory. „Chceme-li našim divákům předat cenné rady a tipy, co mají udělat pro to, aby tento nádherný úkaz také zažili, nemůžeme jim vše lakovat narůžovo. Znalosti a příprava jsou klíčové. Ale úspěch záleží také na okolnostech, které nemůžeme vždycky ovlivnit, především na složité souhře slunečního větru, magnetického pole Země, ale také počasí.“