Živý vesmír - Planetárium Brno

26.3.2023, 18:00 – 10.4.2023, 19:00

Ať už jde o život pozemský či mimozemský, vždy za sebou zanechává nějaké stopy. Vydejte se společně s brněnským digitáriem na cestu prostorem a časem a poznávejte, jak život proměnil Zemi v obyvatelnou planetu, kde jinde ve vesmíru se život možná nachází a díky jakým technologiím ho můžeme najít.

Cena vstupenky: 120-150 Kč

Cestou Živým vesmírem zažijete celou řadu příběhů. Například ten, jak před více než dvěma miliardami let upadla Země do hlubokého chladu. Kdo to způsobil? Vědci podezírají malinké fotosyntetizující organizmy, díky kterým došlo k přeměně velkého množství metanu v atmosféře na oxid uhličitý a vodu, a tak i k poklesu teploty na většině povrchu planety pod nula stupňů Celsia. Výsledkem bylo hromadné vymírání.

Na tomto příkladu složitého vztahu mezi živými bytostmi a neživou přírodou odhaluje představení překvapivé cesty, kterými se ubírají dějiny naší planety. Dozvíte se také odpověď na otázku, jak můžeme odhalit život na vzdálených exoplanetách, aniž bychom k nim vyslali kosmickou sondu. Velkou roli může sehrát třeba Vesmírný dalekohled Jamese Webba. Vědci ale také pátrají po „technopodpisech“, jako je umělé rádiové záření, nebo „spektrálních podpisech“ způsobených znečištěním průmyslovými látkami… Navštívíte ale také pozemské jezero na vrcholu chilské sopky ve výšce skoro šest tisíc metrů nad mořem, kde žije podivuhodně bizarní měňavka Cabrolae amoeba.

Představení Živý vesmír, které uvádíme v české premiéře, obdrželo za svůj přínos k popularizaci vědy – tak blízký brněnským návštěvníkům digitária – cenu ředitele Hvězdárny a planetária Brno na přehlídce Fulldome Festival Brno 2022, což je záruka, že to bude stát za to.