Výstava Úhel pohledu v DOXu

16.3.2023, 12:00 – 30.11.2023, 18:00

Svět je místo, které vzniká a existuje z velké části v našich představách. Jak si představujeme místo pro umění? Galerie? Ulice? A jak by mělo vypadat to pro učení? Školní třída? Cokoliv jiného než třída? Hranice mezi výstavou a učebnou je neostrá.

Cena vstupenky: 100-280 Kč

Ve hře je tu místo, čtyři umělecká díla, rozšířená realita a percepční chyba. Zapojení diváka je možné a dobrovolné. Úhel pohledu je prostorem znejistění, ale i nové zkušenosti; prostorem, který ukazuje potenciál stereotypů, strachu, chybování a změny nastavení mysli.

Od roku 2014 realizuje Centrum DOX vzdělávací programy, které přesahují z oblasti současného umění do sociální psychologie. Programy využívají kromě uměleckých děl i poznatků psychologů a pedagogů jako Philip Zimbardo, Carol Dwecková a mnoha dalších. Proč? Na jednu stranu reflektuje současné umění svět v tom nejširším slova smyslu. A na druhou umí provokovat a angažovat se, hrát (si). Umění a učení (se).

Výstavu doprovází řada akcí a vzdělávacích programů pro školy. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Evropské unie.

Kurátor: Jiří Raiterman

Odborná spolupráce: Michal Kučerák, Lucie Laitlová, Eliška Slováková

Umělci: Epos 257, Matěj Hájek, Petr Vančura, Mushon Zer-Aviv

Autorem konceptu a interaktivní instalace je SKULL studio. AR realizaci připravili ve spolupráci s Augg.io a Petrem Vančurou. Zvláštní poděkování patří Saře Polak.