Výstava Jaké odění, takové uctění - Zámek Pardubice

3.3.2023 – 3.9.2023, 23:59

Východní Polabí, Orlické hory nebo kraje českých vysočin – i to jsou oblasti, ač méně známé, kde venkované hrdě nosili své kroje.

Cena vstupenky: 90-160 Kč

Přijďte si jejich zdobnost a propracovanost prohlédnout na výstavu připravenou ve spolupráci Východočeského muzea v Pardubicích a Muzea Ostrov lidových krojů. Odhalíte bohatost šatníků východočeských sedláků a selek a zjistíte, jak zamotaný příběh může vyprávět takový pár střevíčků k mladoboleslavskému kroji. Kromě úžasu si můžete odnést vlastnoručně vyzdobenou látkovou tašku nebo záložku do knihy, na které využijete nově okoukané vzory a techniky.

Výstava je tematicky rozdělena do tří oblastí. První představí obsah šatníků venkovského obyvatelstva v prostředí české nížiny, konkrétně východního Polabí, okolí Prahy a Boleslavska. Zde jsou k vidění také zajímavé oděvní doplňky, například nádherně zdobené zlaté dýnkové čepce. Druhá část se věnuje lidovému oděvu užívanému v oblasti Orlických hor. Zážitek pak vrcholí v poslední části výstavy, která prostřednictvím kroje litomyšlského, poličského nebo rychmburského přibližuje lidový oděv z vysočiny.

Společné vstupné do expozic, výstav a na věž.
Základní vstupné 160 Kč, snížené 90 Kč (žáci, studenti, senioři)
E-vstupenka opravňuje k jednorázovému vstupu