William Shakespeare v československém a polském plakátu - Kino Scala

16.12.2022 – 31.3.2023, 23:59

Výstava představuje československé a polské plakáty k divadelním inscenacím her Williama Shakespeara které se uskutečnily v Československu a Polsku v rozmezí let: 1960 – 2009.

Domácí výtvarníci jsou zastoupeni kupříkladu Adolfem Bornem a jeho mistrnou karikaturou Falstaffa. Jiří Rathouský svým úsporným typografickým jazykem navrhl plakát pro Hamleta. Milan Kopřiva a Pavel Brom na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vytvořili deset pozoruhodných děl pro Krejčovo Divadlo za branou. Jedním z nich je i plakát k inscenaci Marná lásky snaha. Samozřejmou součástí výstavy jsou pak dva plakáty dvorních brněnských autorů Jana Rajlicha st. a Jana Rajlicha ml. k inscenacím Jak se vám líbí a Mnoho povyku pro nic Státního a Mahenova divadla v Brně. Další plakát k Hamletovi , Divadla Husa na provázku z Mikuláškovi inscenace v roce 2009, pak brněnský pohled uzavírá.

Polské tvůrce zastupuje trojice legend polského plakátu: Frantiszek Starowieyski, Jan Lenica a Waldemar Swierzy. Lenicův rukopis poznáváme v jeho třech plakátech: Král Lear a Macbeth vznikly pro Teatr Powszechny ve Varšavě a Verdiho operní verze Othella pak pro Teatr Wielki. Frantiszek Starowieyski svůj někdy temný fantaskní svět nechává zaznít v plakátu k Jak se vám líbí pro Teatr Narodowy ve Varšavě a Waldemar Swierzy Verdiho Falstaffem výstavu uzavírá.

Soubor 22 plakátů tak nabízí srovnání dvou plakátových škol, jejichž filmové i divadelní plakáty jsou obdivovány po celém světě.