Výstava děl české fotografky Hany Hamplové - Synagoga Hranice

21.9.2023 – 12.11.2023, 23:59

Fotografka Hana Hamplová se narodila v roce 1951 v Praze. V letech 1966 až 1969 absolvovala gymnázium a souběžně Lidovou školu umění se zaměřením na fotografii pod vedením Jána Šmoka. V roce 1978 úspěšně ukončila studium na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze, obor kamera.

Cena vstupenky: zdarma Kč

Do roku 1980 pracovala jako studiová kameramanka Československé televize. Po narození dcery si začala přivydělávat jako fotografka na volné noze. Spolupracovala také s českým spisovatelem a vydavatelem Vladimírem Pistoriusem na výtvarném řešení knih publikovaných v jeho edici Krameriova expedice 1978.

V roce 1986 nastoupila jako fotografka na dermatologickou kliniku, jejím úkolem bylo zachycovat lidi postižené těžkými formami kožních onemocnění. Po roce 1990 opět pracovala jako fotografka na volné noze, zaměřovala se zejména na focení výtvarných děl pro katalogy, monografie a podobně.

V letech 1998 až 2002 byla předsedkyní správní rady Pražského domu fotografie. V současnosti vytváří fotografické cykly v oblasti volné tvorby, často omezuje barevnost svých snímků a mnohdy spíše volí černobílou kombinaci na větších formátech. Dlouhodobě se vrací k tématu papíru, který v jakémkoliv množství či velikosti pro ni představuje minimalizovaný arte povera – chudé umění.

Často vystavuje svá fotografická díla v zahraničí, například ve Frankfurtu nad Mohanem, Esslingenu v Německu, v USA, Curychu. Doma upořádala několik samostatných výstav například v Praze, Olomouci, Rychnově nad Kněžnou či Ostravě. V roce 2006 začala vyučovat fotografii na pražské škole reklamní a umělecké tvorby Michael.

Žije a pracuje v Praze, vystavuje samostatně i na kolektivních výstavách.

Současná výstava je její druhou výstavou v Hranicích. Do Hranic se vrací po 25 letech. V roce 1998 vystavovala své fotografie v Gotickém sále v muzeu na Staré radnici.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 21. září v 17:00 hodin v Galerii Synagoga.

Výstava bude k vidění do neděle 12. listopadu 2023.