Výstava vánočních ozdob v muzeu na Staré radnici

26.10.2023 – 28.1.2024, 23:59

Skleněné baňky, slaměné, kovové, dřevěné, látkové a další ozdoby na vánoční stromeček budou k vidění na výstavě s názvem Vánoční ozdobárium, a to ve výstavní síni na Staré radnici v Hranicích. Výstavu zahájí vernisáž ve čtvrtek 26. října 2023, potrvá do 28. ledna 2024.

Cena vstupenky: zdarma Kč

Lákadlem bude kolekce dětských ozdob a retro ozdob, ale také historický dřevěný betlém ze sbírek hranického muzea. Vánoční atmosféru doplní fotografie zaměřené na vánoční ozdoby.

Návštěvníci výstavy se také dozvědí o historii vzniku ozdob. První skleněnou ozdobu vyfoukl sklář z francouzského městečka Goetzenbruck, a to v polovině 19. století. Tehdy se totiž urodilo málo ovoce a stromečky nebylo čím ozdobit. Sklář vyfoukl jednoduchý tvar jablka ze skla a stromek skleněnými jablky ozdobil. Nápad se ujal a dostal se i do českých zemí.

Ještě na začátku 30. let 20. století se k nám skleněné ozdoby dovážely. Od poloviny 30. let začaly být skleněné ozdoby československých sklářů oblíbené a vyvážely se dokonce i do Spojených států amerických. Tradiční české foukané vánoční ozdoby patří i dnes k vyhlášeným u nás i ve světě.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 26. října v 17:00 hodin v muzeu na Staré radnici.

Výstava bude k vidění do neděle 28. ledna 2024.