HYB4: Dezinformační sondy - Čestmír Franěk

29.3.2023, 18:00 – 19:00

Mediální obraz světa, vždy zjednodušující a selektivní, může být snadno napadán jako tendenční. Týká se to nových i tradičních médií – tisku, rozhlasu a televize.

Jaká je role veřejnoprávních médií ve společnosti, která je každodenně vystavena realitě informační války? Jak se tato role změnila za více než třicet polistopadových let? Umí veřejnoprávní televize efektivně reagovat na „rozšiřování Overtonova okna“ – na úpadek politické kultury i na nárůst dezinformací a manipulací, v jejichž důsledku ovládá veřejný prostor informační chaos? Jak poznamenala veřejnoprávní zpravodajství pandemie Covid-19, válka na Ukrajině, či stále agresivnější předvolební kampaně, naposledy ta před posledními prezidentskými volbami? Může být lež přípustnou zbraní v politickém soupeření? A existuje právo na lež?

Čestmír FRANĚK, historicky první ombudsman České televize, absolvent Fakulty žurnalistiky UK, bývalý šéfdramaturg dokumentárních pořadů, šéfredaktor publicistiky (Otázky Václava Moravce, Politické spektrum) a zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT, spoluautor a vedoucí řady projektů (Neznámí hrdinové, Labyrintem revoluce, Historie.cs, Heydrich – konečné řešení, Sbohem Československo atd.).
 
Marie KOLDINSKÁ, historička, scenáristka a moderátorka, přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a spolupracuje s Českou televizí, mimo jiné na pořadu Historie.cs, specializuje se na politické a vojenské dějiny, na problematiku historické paměti a na výzkum dezinformačních narativů.
Kapacita sálu je omezená, registrujte se zde: https://forms.office.com/e/XgBitsHB0Y