HYB4 Hudba: Hybrid Sessions #28

30.3.2023, 19:30 – 21:00

Hybrid Sessions je každoměsíční událost konající se v Kampusu Hybernská. Akce vždy začíná kratším improvizačním vystoupením dvou hudebníků, kteří spolu nikdy v takovéto konstelaci nehráli a kteří – ideálně – přicházejí z různých hudebních scén.

Po koncertě následuje jam session, který je otevřený všem hudebníkům bez ohledu na žánrové zaměření. Chceme vytvořit prostředí pro kreativní tvorbu v přítomném okamžiku, nic není předem určené, jediným očekáváním je vysoká úroveň bytí v přítomnosti. Základní backline (bicí, kytarová komba, PA, klavír) je zajištěn.

Robert Fischmann – flétna
Žofie Kašparová – flétna

Flétnista a multiinstrumentalista Robert Fischmann absolvoval Pražskou konzervatoř ve třídě prof. F. Malotína. Během studia Anglistiky a obecné lingvistiky na Filozofické fakultě UK se začal věnovat jazzové improvizaci. Zkušenosti sbíral v natolik rozdílných kapelách jako Taliesyn, Baroque Jazz Quintet, Irish Dew, C&K Vocal či Linha Singers. Pravidelně účinkoval i s popovými umělci jako je Lenka Filipová či Marie Rottrová. V rámci jazzové hudby má za sebou spolupráci např. s Concept Art Orchestra, Jazz Dock Orchestra, s orchestrem Gustava Broma, s Brianem Charettem či s Lionelem Loueke. Tato žánrová rozkročenost mu je vlastní i v současnosti: jako zpěvák figuruje ve world-music skupině Bran, jako flétnista je členem česko-polského sextetu Štěpánky Balcarové a Małgorzaty Hutek, jako perkusista spoluvede devítičlenný brassband TooT Ensemble a v neposlední řadě coby multiinstrumentalista a zpěvák působí v kapele Nerez&Lucia. Nejnovějším projektem je trio s Davidem Dorůžkou a Martinem Novákem, které zpracovává mj. židovskou liturgickou hudbu. Debutové cd má vyjít u Animal Music na podzim 2023.
 
Žofie Kašparová je česká flétnistka žijící mezi Prahou a Göteborgem. Její široký žánrový záběr sahá od klasické hudby přes švédskou a bulharskou lidovou hudbu, blízkovýchodní hudbu až po jazz. V roce 2020 vydala své debutové album Impressions se švédským kvartetem Peacock Tree. Skladby jsou inspirované švédskou mlhavou krajinou i ruchem velkoměsta a prolíná se v ní komorní hudba, jazz i vlivy různých světových tradic. Je též součástí orchestru Bosphorus Ensemble, který se zaměřuje na hudbu blízkého východu a severní Afriky, experimentálního orchestru Göteborgs alternativa orkester a dalších projektů. Ve svém sólovém projektu Žofiiny miniatury experimentuje s s flétnou, hlasem, looperem, švédskými lidovými melodiemi a volnou improvizací. Žofie vystudovala obor World Music Performance na Academy of Music and Drama ve švédském Göteborgu, Konzervatoř Jaroslava Ježka a hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
 
Vstupné dobrovolné.