Divadlo Husa na provázku: Pozdravuju a líbám vás všecki - Divadlo Archa

31.3.2023, 20:00 – 21:40

Představ si, že neexistuje samota. Představ si, že neexistuje vzdálenost. Představ si, že existuje důstojnost. Představ si, že to nevyjde. Představ si, že se vezmeme.

Divadlo Husa na provázku: Pozdravuju a líbám vás všecki - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

Hledal jsem svobodnou zemi a našel jsem tebe.

Autorská inscenace Anny Klimešové sdílí zkušenosti páru, který ani v 21. století nemá svou budoucnost ve vlastních rukou. Ona je Češka, on je v procesu azylového řízení. Jejich příběh se odehrává nyní a může kdykoli skončit. 

S režisérkou Annou Klimešovou máme poslední rok výjimečnou možnost sdílet zkušenost azylového řízení s člověkem, který se ocitl mimo svůj domov, svou kulturu a jazyk. Jmenuje se Kali, je mu třicet let a stal se naším blízkým přítelem. Do své země se vrátit nemůže, čekala by ho tam perzekuce, a to, jestli ho tu společnost přijme, je velmi nejisté. Azylové řízení zahrnuje nejen psychicky náročné testování, ale i nekonečné týdny a měsíce čekaní. Nečeká však sám, oporou je mu jeho česká přítelkyně, která vše prožívá s ním. Autorská inscenace Anny Klimešové mapuje právě období čekání, které naplňují existenciální otázky a nejrůznější představy. Jak bude probíhat azylový pohovor? Jaké by to bylo, kdyby se vzali? Jak ho přijme její česká rodina? Jak lidé v Brně? Nezmění tato zkušenost jeho identitu? Jak může vypadat jejich společná budoucnost? Co když to nevyjde? Anna Klimešová tento současný příběh lásky za časů azylového řízení inscenuje s humorem, nadsázkou a velkým citem pro rozjitřené emoce, které k této krajní zkušenosti neodmyslitelně patří.

Anna Klimešová (1990) je jednou ze zakládajících členek skupiny 8 lidí, iniciátorkou kulturní komunitní platformy Horní Maršov - Otevřené muzeum v rodných Krkonoších a citlivou režisérkou autorských inscenací, které se již od dob jejího studia na KALD DAMU řadí mezi výjimečné počiny české divadelní scény. Ať už se v nich zabývá přenosem emocionálních vzorců z generace na generaci, problematikou rozhodování, touhou po změně nebo vytváří scénickou mapu vnímání česko-rakouské krajiny, na svá témata nahlíží láskyplně a s humorem. Na Provázek inscenací Pozdravuju a líbám vás všecki zavítá poprvé.

Kredity

Režie: Anna Klimešová
Dramaturgie: Viktorie Knotková
Výprava: Klára Fleková a Jakub Šulík
Hudba: Jiří Hradil
Asistentka režie: Eliška Houserová
Asistentka dramaturgie: Justina Grecová
Inspice: Hana Senková
Foto: David Konečný 

osoby a obsazení
Kateřina Francová j.h.
Vladimír Hauser
Jiří Hradil
Dušan Hřebíček
Michal Sikora j.h.
Tereza Volánková
Zdislava Začalová
Pavel Zatloukal
    
premiéra: 10. 2. 2023, Divadlo Husa na provázku, Brno