Expozice Českého muzea hudby: Člověk – nástroj – hudba

1.1.2023, 10:00 – 31.12.2023, 18:00

České muzeum hudby představuje návštěvníkům hudební nástroje jako doklady řemeslné a umělecké zručnosti a jako základního prostředníka mezi člověkem a hudbou.

Cena vstupenky: 80-120 Kč

Expozice je členěna do oddílů věnovaných jednotlivým druhům hudebních nástrojů. Návštěvník postupně prochází sály věnovanými nástrojům klávesovým, smyčcovým i dechovým.

Vystavena jsou díla významných stavitelů nástrojů a vedle děl českých nástrojařů, např. ze slavného houslařského rodu Špidlenů, lze vidět intarzované housle světoznámého italského houslaře Nicoly Amatiho. Samostatné místnosti jsou věnovány nástrojům lidové hudby, hracím strojkům a také unikátní kolekci nástrojů tzv. rožmberské kapely ze 16. století. Mezi výjimečné exponáty patří kladívkový klavír z dílny Franze Xavera Christopha, na který hrál v roce 1787 Wolfgang Amadeus Mozart při první návštěvě Prahy na své veřejné produkci v Ústavu šlechtičen na Novém Městě pražském.

K pozoruhodnostem expozice patří skleněné harmoniky – módní nástroje z přelomu 18. a 19. století, čtvrttónový klavír zhotovený ve 30. letech 20. století z podnětu skladatele Aloise Háby fi rmou August Förster, dále kolekce nástrojů Josefa Šedivy, tzv. šedifonů – „dvouhlavých“ žesťových nástrojů, které se na počátku 20. století staly oblíbenou součástí ruských vojenských kapel.

V sále s názvem „Hudba pod proudem“ se dozvíte nejen, jak se do hudebních nástrojů vtělila elektřina, ale můžete si i některé z vystavených nástrojů vyzkoušet. Zajímavostí je například theremin, na který hrajete, aniž byste se ho museli dotknout.