Tramvaj do stanice Touha - Stavovské divadlo

23.2.2023, 19:00 – 21.11.2023, 21:00

Dramatický balet Johna Neumeiera na motivy stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse.

Tramvaj do stanice Touha - Stavovské divadlo
  • Adresa:
    Ovocný trh 1
    Praha 1 110 00

Normální svět, nebo šílenství? Realistická očekávání, nebo nesplnitelné sny? Hrdinové psychologického dramatu Tramvaj do stanice Touha prahnou po životě, ale narážejí na vnější i vnitřní překážky. Citlivost se střetává s hrubostí, zranitelnost je vnímána jako slabost a zdá se, že nejbližší zastávkou života je konečná. Jen touha po lásce zůstává…

Uvedení tohoto titulu je neobyčejně důležitý počin v dramaturgii, jelikož je to vůbec poprvé, co se jméno Johna Neumeiera objevuje na repertoáru Baletu Národního divadla, který se tím řadí k velkým světovým souborům. Inscenace uspokojí nejen divácká očekávání a volání po dramatickém díle, ale nabídne sólistům výzvu, jak hluboce a citlivě rozvinout herecké možnosti.

John Neumeier, rodák z Milwaukee, je světoznámý americký choreograf, umělecký šéf souboru Hamburg Ballet, v jehož čele stojí již od roku 1973. Neumeier vytvořil přes 160 baletních děl a spolupracoval s většinou významných tanečních scén po celém světě. Je znám především jako vynikající vypravěč.

Tramvaj do stanice Touha je hluboký psychologický příběh odehrávající se na jihu Spojených států, který sleduje životní osudy Stelly, jejího muže Stanleyho a sestry Blanche. Stal se klasikou amerického dramatu. John Neumeier se nechal příběhem inspirovat k baletu, který byl poprvé uveden v roce 1983.

Premiéra inscenace ve Stavovském divadle je pokračováním dramaturgické linky narativních komorních titulů světového tanečního divadla inspirovaných významnou literární předlohou, jakými dosud byly například balety Kafka: Proces nebo Leonce & Lena.

UPOZORNĚNÍ: V inscenaci je znázorněno násilí a zazní v něm výstřely.
Vhodné pro publikum od 16 let.