Vernisáž: Tereza Jobová - Neklidná zátiší

22.2.2023, 19:00 – 8.4.2023, 20:30

Jídlo, tělo, domov. Lhostejnost, úpadek, nebezpečí. Ve fotografických souborech Terezy Jobové nemají motivy jídla, tělesnosti či domova podobu dobře známé stabilní konstanty. Vystupují spíše jako něco nestálého, nejistého, neustále se proměňujícího a vzdorujícího. Jídlo ztrácí svou chutnou auru a stává se chladným odosobněným objektem, tělo je platformou nekontrolovatelného rozkladu a domov vidíme jako odcizený prostor, kde nic nefunguje tak, jak má.

Tereza s upřímným zájmem a temným humorem zkoumá materialitu, vnitřní podstatu a možnou kontextualitu jednotlivých prvků a předmětů a aktualizuje žánr klasického zátiší. Pojímá jej dynamicky, experimentálně a zkoumá jeho hranice. Její zátiší nepůsobí bezpečně ani poklidně, ale naopak znepokojují, znejišťují, kladou překážky a agresivně řvou. Rozbíjejí naše automatické asociace a podněcují k rozšířenému vnímání reality.
 
Tereza Jobová (*1997) absolvovala bakalářské studium v Ateliéru Fotografie Lukáše Jasanského na FUD UJEP v Ústí nad Labem a nyní pokračuje v magisterském studiu tamtéž. Doposud se účastnila mnoha skupinových výstav v ČR.
 
 
FOTOGRAFIC STARTUP: TEREZA JOBOVÁ
NEKLIDNÁ ZÁTIŠÍ / RESTLESS STILL LIFES
vernisáž / opening: 21. 2. 2023 od 19h
výstava / exhibition: 22. 2. - 8. 4. 2023
 
FOTOGRAFIC STARTUP je platforma zaměřená na prezentaci tvorby začínajících autorů, často ještě z řad studentů či čerstvých absolventů – s cílem být důležitým bodem v jejich začínající kariéře.
 
Kde: Galerie Fotografic, Stříbrná 2, Praha