Unikátní výstava České korunovační klenoty na dosah v nové podobě

1.2.2023, 9:00 – 23.4.2023, 17:00

V Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí je od začátku února k vidění výstava České korunovační klenoty na dosah. Přízemní prostory zámku Žerotínů tak patří mistrovským replikám českých korunovačních klenotů, meče a výjimečně také mistrovským replikám středověkého žezla a jablka Karla IV. Výstava je přístupná do 23. dubna 2023, denně mimo pondělí vždy od 9 do 17 hodin. Rezervace předem nejsou nutné.

Cena vstupenky: 130 Kč – dospělí; 90 Kč – senioři, studenti, děti; 30 Kč – děti MŠ; 380 Kč – rodinné vstupné (2+3); 70 Kč – školní třída Kč

Příběh korunovačního kompletu je navždy spojený s dějinami české státu. Začal se psát společně s panovníkem Karlem IV., kdy byly ke Svatováclavské koruně přidány další předměty, které dnes tvoří základ svatovítského pokladu nevyčíslitelné hodnoty.

Osudy 22 vladařů napříč pěti staletími jsou návštěvníkům představeny formou informačních panelů, aby co nejvěrněji ilustrovaly období jejich vlády. K nejzajímavějším patří ukázka Řádu zlatého rouna, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II.

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II. a nedávno také repliky cášské či lombardské koruny. A právě Jiří Urban se chopí přednášky Zlatnické řemeslo aneb Jak se tvoří repliky korunovačních klenotů a tom, co obnáší zlatnická práce, a to 28. března 2023 v 18 hodin ve Freskovém sále zámku Žerotínů.

Více informací na www.magc.cz.