Poznej HRAdiště + Jak se žije na prázdninách u tetičky na dědině

9.2.2023 – 5.3.2023, 23:59

Zveme Vás na výstavu výtvarných návrhů projektu „Poznej HRAdiště“. Projekt je zcela novou vzdělávací aktivitou pro nejmenší – děti předškolního věku a prvňáčky. Vše pod taktovkou Městského informačního centra v Uherském Hradišti.

Jak už název šikovně napovídá, cílem je seznámit děti s historií, vznikem a památkami města Uherské Hradiště, ovšem hravou formou. Pomyslná prohlídka města je zpracována do podoby interaktivní skládačky z velkých obrázků. Co obrázek, to vyprávění o některé z uherskohradišťských památek či událostech.

A v čem že je poznávačka hravá a interaktivní? Ke každému z obrázků, chcete-li dílků skládačky, patří doplňky, které mohou děti pomocí suchého zipu sami umisťovat. Díky tomu si příběhy a fakta lépe zapamatují.

Nová vzdělávací aktivita bude pro zájemce dostupná po ukončení výstavy na základě domluvy s Městským informačním centrem Uherské Hradiště.

Ve foyer kina Hvězda budou od 9. 2. do 5. 3. k vidění malby, ze kterých byla aktivita digitálně zpracována a vyřezána. Pro děti bude v prostorách výstavy k dispozici i velká skládačka a barevný fotorámeček, které mohou vesele využít.

Projekt Poznej HRAdiště vznikl za finanční podpory města Uherské Hradiště.

JAK SE ŽIVE NA PRÁZDNINÁCH U TETIČKY NA DĚDINĚ

Přijměte pozvání na výstavu fotografií z příměstských táborů Moje Slovácko aneb u tetičky na dědině, ročník 2022.

Uběhlo již sedm let, kdy od července do srpna otevírají tetičky s úsměvem brány kulturně-historického areálu Parku Rochus a vítají mladé táborníky. Nejinak tomu bude letos během sedmi turnusů příměstských táborů, které se i po letech stále těší obrovskému zájmu a neztrácí na svém kouzle. Děti se zde vydávají proti proudu času a vrací se k dobám bez moderních technologií. Po dobu jednoho týdne mají možnost zapomenout na telefony, počítače a další vymoženosti dnešní doby, zatímco tráví čas venku s kamarády, hrají si a trochu se i učí. Ovšem jen zábavnou a odpočinkovou formou. Vyzkouší si třeba práci s hlínou, objevují prastará kouzla bylinek nebo jak se pracuje s tkalcovským stavem. A protože bez práce nejsou koláče, všichni účastníci denně přikládají ruku k dílu, ať už se peče chleba v hliněné peci, zadělávají buchty, co provoní celou chalupu nebo vaří domácí marmeláda. Po vlastnoručně připravených svačinkách se vždy jen „zapráší“. Mezitím je taky potřeba pohrabat seno, nanosit dřevo, posbírat rajčátka či vytrhat plevel.

Díky výstavě budete mít možnost nahlédnout na denní náplň táborových dnů, poznat tetičky a jako bonus je připraveno i něco pro šikovné ručičky.

Na projektu, jehož cílem je návrat ke kořenům, tradicím a zvykům našeho regionu, se organizačně podílí Region Slovácko, Park Rochus, o. p. s. a Dům dětí a mládeže Šikula.

Kde: foyer Kina Hvězda, Uherské Hradiště