Orli na válečném nebi ve Slaném

10.2.2023, 9:00 – 23.4.2023, 16:00

Zveme na novou výstavu Orli na válečném nebi, která bude zahájena ve čtvrtek 9. února v 17 hodin ve výstavní síni muzea a představí originální leteckou výstroj amerického armádního letectva z období 2. světové války.

Nabídne nahlédnutí do vývoje leteckého vybavení jak pro piloty stíhaček, tak i bombardérů, ukáže návštěvníkům ale i výstroj a vybavení pro přežití, záchranné čluny, útěkové mapy, kompasy a mnohé další.

Dočkáte se také ikonických, malovaných kožených bund A-2, vycházkových uniforem, jejichž majitelé zasáhli do bojů na různých válečných frontách a osobních předmětů letců, spojených například s prvním náletem na Schweinfurt, prvním náletem bombardérů B-29 na barmský Rangún, nebo prvním atomovým bombardováním. Neopomněli jsme ani leteckou válku nad Protektorátem Čechy a Morava a v rámci tohoto tématu tragický sestřel letounu B-17 poblíž letiště ve Slaném.

Na výstavě se podílí přední domácí sběratelé a historici - Viktor Plas, Miroslav Seifert, Pavel Čermák nebo Pavel Krejčí z webu Letecká badatelna.

Kde: Vlastivědné muzeum ve Slaném, Masarykovo náměstí