Výstava Olovo: Martin Zet

19.1.2023, 17:00 – 12.3.2023, 17:00

Martin Zet představuje zatím nejrozsáhlejší instalaci svých podivuhodných olověných artefaktů, která ukazuje jak fascinující množství tvorbou transformovaného kovu, tak samotný proces vzniku uměleckého díla.

Olovo ho zajímá především jako sochařský materiál, ale zároveň upomíná i na tradici těžby a zpracování olovnatých rud v příbramském regionu.

 Většina děl vznikla v umělcově ateliéru, kde průmyslově vyrobenéolovo ručně tavil. Tam také roztavil téměř půl tuny olova, aby odlil olověný zvon. „Příbramský zvon“ se tím stal jakýmsi prologem výstavy a od 18. prosince minulého roku je novou (dočasnou) sochou před galerií Františka Drtikola.

Zet výstavu pracovně rozdělil na drobné „popové“ artefakty. Olověná ping-pongová pálka se pro použití ve hře stává absurditou, série obnošených umělcových bot zalitých olovem generuje různé asociace. Odkazuje autor na každodenní všední život, nebo na tradovaný těžký úděl umělce, anebo je všechno úplně jinak?

Náš doposud nejrozsáhlejší výstavní projekt Olovo vznikl na míru Galerii Františka Drtikola a rudné historii města Příbrami. Všechny vystavené artefakty vytvořil Martin Zet pro tuto konkrétní výstavu v roce 2022.