Vernisáž výstavy Vladimír 518 - Cargo. Trans. Logistic.

16.2.2023, 18:00 – 22:00

Čtrnáct dní trvala cesta z Prahy do Brna podél dálnice D1.

Hudební a vizuální umělec Vladimir 518 se prostřednictvím osamělé cesty, fotografií a deníkových záznamů setkává s vyloučenou a vyčerpanou krajinou, jejími přírodními obyvateli i se sebou samým uprostřed asfaltu, betonu, odpadků a hluku, kde bez ohledu na rychlost i výkon nebude nikdo vítězem.  

Pro Galerii Vzlet připravil rozsáhlou výstavu kombinující médium fotografie, textu a instalace.

Vizuálně rovněž zpracovává fasádu domu, kam přináší obrazový zážitek ze svého  nesnadného dystopické putování, jakési noční můry budoucnosti.  

Vladimir 518 (vlastním jménem Vladimír Brož, narozen 1978) je multimediální umělec a hudebník, který se v průběhu devadesátých a nultých let vyprofiloval jako jedna z nejvýraznějších postav pražské graffiti scény.

Během svého života realizoval velké množství knižních ilustrací, grafického designu, comicsů, divadelní scénografie i volného výtvarného umění. Jeho výtvarné projekty otisklo mnoho prestižních zahraničních časopisů, například německý LoDown, slovinský Stripburger, či anglický Dazed & Confused.

V období let 2004 a 2005 tvořil a žil v německém městě Leipzig, kde se pracovně propojil s progresivní typografickou skupinou Black Red.

Jako scénograf spolupracoval s experimentální divadelní skupinou TOW, s kterou realizoval představení na mnoha světových divadelních scénách. Je členem audiovizuální jednotky SPAM, která se zaměřuje na digitální umění a synchronizaci videa, zvuku, laseru a světel. V roce 2005 nakreslil pro architektonický časopis ERA 21 sérii výtvarných příběhů o československé předrevoluční architektuře, a předznamenal tak velký zájem mladé generace  o tyto specifické stavby.

Mezi lety 2011 a 2015 kreslil a vydával společně  s dalšími českými výtvarníky undergroundové noviny KIX. Mezi lety 2006 a 2021 byl hlavním představitelem rozsáhlé organizace BiggBoss, která produkovala především knižní a hudební projekty, zaměřené na současnou městskou kulturu a umění. Mezi jeho nejznámější knižní publikace patří například trilogie Kmeny (2006, 2011, 2013), analýza současného českého umění Obsese (2015), či rozsáhlý projekt Architektura 58-89 (2022).

Své výtvarné práce vystavoval v Čechách i v zahraničí. Tvoří převážně v pražské umělecké továrně MeetFactory, u jejíhož vzniku v roce 2008 sám osobně stál.

Vedle výtvarné práce je velmi dobře známa i jeho hudební produkce. Vladimir 518 do současnosti vydal sedm řadových alb a tři výběrové mixtapy, natočil i režíroval velké množství videoklipů, a spolupracoval s mnoha předními interprety rozdílných žánrů. 

Kurátorka výstavy je Denisa Václavová. Projekt podpořila Nadace Sbírka. 

Součástí vernisáže bude i hudební performance: Vladimir 518 a Manipulator 01

Půjde o volné experimentální vystoupení na pomezí ambientního koncertu, veřejného čtení a živé rapové performance.

V rámci něj Vladimira doplní elektronický producent Manipulator 01, který se ve své práci vedle dalších zvukových postupů zabývá i archaickou modulární syntézou zvuků.