Výlet na zámek Chyše se zámeckým pivovarem

31.1.2023 – 31.1.2024, 23:59

Zámek a zámecký pivovar Chyše leží ve stejnojmenném městě nedaleko Karlových Varů. Zavítáte-li sem na výlet, uvidíte nejen renesanční čtyřkřídlý zámek se dvěma polygonálními věžemi, přebudovaný ve stylu baroka, ale užít si můžete i gastro zážitek v podobě návštěvy zdejšího pivovaru.

Pojďte se vydat za historií a pokochejte se tímto krásným zámkem, který proslavil i Karel Čapek. Ten zde v roce 1917 pobýval a zvěčnil ho ve svých znamenitých literárních dílech Krakatit nebo Věc Makropulos.

Prohlídkové trasy zámku

Během návštěvy zámku si můžete vybrat ze dvou prohlídkových okruhů, kde si můžete projít zámecké interiéry zahrnující reprezentační a obytné části, včetně sálu se stropní malbou od barokního mistra světového významu, malíře Petra Brandla. Navštívit můžete i zajímavé sklepení nebo expozici věnovanou právě již zmíněnému Karlovi Čapkovi. Na zámku probíhají také zajímavé krátkodobé výstavy.

Hlad ani žízeň tu nehrozí

Pokud vám během prohlídky vyhládne, nebojte se nic, tady se o vás dobře postarají. Navštivte místní restauraci, kde si můžete dopřát poctivou domácí kuchyni nebo se vydejte rovnou do Zámeckého pivovaru Chyše, který dělá radost nejen pánské části návštěvníků. V místním historickém pivovaru s restaurací vám načepují pivo dle staročeské receptury — takové jste ještě neměli. Po předchozím domluvě lze absolvovat prohlídku pivovaru zahrnující degustaci piva přímo z ležáckých tanků. Dozvíte se toho mnoho o historii pivovarnictví v Chyších, vysvětlí vám principy výroby piva a spatříte také technologické zajímavosti — vířivou káď, spilku nebo ležácký sklep.

Únava vás nepřekvapí

Pokud budete po náročném dni natolik znaveni, že se vám nebude nikam a nic chtít, pak nezoufejte. I na tyto situace jsou zde náležitě připraveni. Ubytovat se můžete přímo v penzionu, který je součástí Zámeckého pivovaru Chyše.

První písemná zmínka tohoto sídla se datuje do roku 1168. Nejdříve zde stával gotický hrad, později byl přestavěn v renesanční a barokní zámek. V polovině 19. století proběhla poslední přestavba ve stylu anglické gotiky. Každá z těchto změn je na zámku dodnes patrná. 

Otevírací doba

Duben, říjen : sobota, neděle, svátky: 11:00, 13:00, 15:00
Květen, červen, září: úterý – pátek: 11:00, 13:00, 15:00, sobota, neděle, svátky: 10:00 – 17:00
Červenec, srpen: úterý – neděle: 10:00 – 17:00