Mexikopedie: Za šamany i nejpálivějším chilli - Eva Kubátová - Diáky

18.4.2023, 20:30 – 22:30

Deset let strávila Eva Kubátová na dohled od mexické sopky Popocatépetl. A deset let sbírala mexické podivnosti – všechny ty každodenní kulturní vjemy, které vám nechají viset obočí vysoko na čele anebo pozdvihnou koutky úst v překvapený úsměv.

Cena vstupenky: 226 Kč

Roku 2020 jí vyšel první díl Mexikopedie: abecedáře mexické kultury, ve kterém pěkně od A do Zet glosuje rozličné fenomény od gastronomie přes dějiny, řemesla a kulturu, až po přírodní krásy. V historicky první pražské přednášce Eva vypíchne všechny mexiko(pedi)cké zajímavosti a rovnou pokřtí druhý díl svého abecedáře mexické kultury. Jen pozor, pokud vás Mexiko nikdy nezajímalo, po tomhle vyprávění na něj nebudete moct zapomenout. Mexikopedie totiž způsobuje neodvratné touhy zuřivě nakupovat letenky.

Eva Kubátová
Soudní překladatelka a tlumočnice a také „sběratelka mexických podivností“. Mexiko považuje za (krásný) bizár. Však už malíř Salvador Dalí se kdysi nechal slyšet, že sem už rozhodně nepáchne, protože nesnese být v zemi, která je surrealističtější než jeho vlastní tvorba. Tuto sběratelskou vášeň podivností, o které nejprve psala v cestovatelských časopisech, postupně přetransformovala právě v projekt Mexikopedie. V něm se projevilo, že je snad nejméně akademická historička ze všech. Byť má z dějin Latinské Ameriky doktorát, nejradši o nich vypráví zlehka, s nadhledem, špetkou ironie a lehce nekorektních přirovnání.