Střevní mikrobiom a náš druhý mozek: Kino Světozor

24.5.2023, 18:00 – 20:00

Říká se, že láska prochází žaludkem a srdce je třeba vždy následovat. Věděli jste ale, že náš každodenní život řídí střeva? Poznejte střevní mikrobiom jako nejdůležitější vědecký objev posledního desetiletí ve zdravotní péči o lidské tělo.

Lze změnit mikrobiom člověka během života? Jakou významnou mírou přispívají bakterie v lidských střevech na civilizační choroby či duševní poruchy? Dokážeme vlastní životosprávou ovlivnit fungování střevních mikroorganismů tak, aby pracovaly v náš prospěch? Seznamte se s kolekcí probiotických bakterií a prebiotik i s jejich účinky v podnětné přednášce popřední imunoložky Heleny Tlaskalové-Hogenové. Dozvíme se také, jak mikrobiota stimuluje zdraví, trénuje imunitní systém, řídí hladké trávení, moduluje životní vitalitu ale i naši psychiku. Společně prozkoumáme mikrobiom jako náš podpůrný a dynamicky se měnící orgán při podpoře plynulého fungování lidského těla během celého života.

Helena Tlaskalová-Hogenová bude poutavě vyprávět o tom:
– co je to střevní mikrobiom a kde ho v našem těle najdeme
– jaké faktory ovlivňují strukturu a rovnováhu „střevního mozku“
– jak umíme ovlivnit složení mikroorganismů v našem těle
– jak strava ovlivňuje střevní mikrobiom
– jaký má mikrobiom vliv na imunitu, metabolismus, výkonnost či psychiku
– jaké oblasti našeho zdraví může ovlivňovat
 
Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc.
je česká imunoložka. Po maturitě začala studovat na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Po úspěšném ukončení studia pracovala v Ústí nad Labem, kde se začala zajímat o imunologii. Působí jako profesorka na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Pracuje v Mikrobiologickém ústavu AV ČR. Její vědecký zájem se soustřeďuje na slizniční imunitu, imunopatologii střeva a roli mikrobioty při vzniku chorob. Je autorkou či spoluautorkou více než 300 publikací i členkou několika vědeckých společností a nositelkou mnohých zahraničních i českých ocenění.