František Koukolík: Ženy a muži: Kino Světozor

7.3.2023, 18:00 – 20:00

Opravdu jsme z jiných planet, anebo to jsou jen zažité předsudky? Opravdu jsme nastavení na to si v některých věcech absolutně nerozumět, nebo se doplňujeme jako jin a jang? Ženy jsou z Venuše a muži z Marsu, říka se, když dochází k nedorozuměním mezi pohlavími.

Proč nám to spolu nejde? Co máme udělat, abychom spolu vycházeli co nejlépe? To jsou časté otázky žen i mužů. Příčin je řada a mnohým se lze vyhnout předem. Blíže nám je přiblíží přednáška předního neuropatologa a spisovatele Františka Koukolíka. Proč vlastně existují dvě pohlaví a jak se vyvinula? Největším a nejvýkonnějším sexuálním orgánem je mozek a diferencované ženské a mužské mozky se odlišují evolučně, tedy geneticky. Rozdíly mezi ženskými a mužskými mozky se projevují jak ve stavbě, tak ve funkci. Současně genderové rozdíly jsou kulturně podmíněné rozdíly. Jak se tedy neurobiologické a genderové rozdíly projevují ve vývojových fázích života, paměti, citovém životě, empatii, v sexuálním a sociálním chování? Zjistíme již brzy!

MUDr. František Koukolík, DrSc
je známý český neuropatolog, publicista, autor knížek Mocenská posedlost, Vzpoura deprivantů a mnoha dalších, který se posledních 40 let zabývá vztahem mozku a chování. Vydal větší počet knih pro veřejnost. Jeho činnost byla oceněna řadou vyznamenání, kromě jiného také pojmenováním planetky 1197 RK „Koukolík“.