Břevnovský klášter - místo plné překvapení

1.1.2023, 10:00 – 31.12.2023, 16:00

Břevnovský klášter je nejstarší český mužský klášter, nacházející se v pražské čtvrti Břevnov, ale nabízí toho mnohem víc!

Břevnovský klášter je pozoruhodné místo, které stojí za to navštívit.

Pro návštěvníky je zpřístupněna bazilika sv. Markéty, krypta z 11. století a prelatura s Tereziánským sálem.
Prohlídky na uvedené trase jsou možné pouze s průvodcem – zaměstnancem kláštera nebo řeholníkem.
Celá prohlídka trvá cca 90 minut; kapacita prohlídky je max. 50 osob. Klášter není bezbariérový objekt.
Výchozím místem prohlídek je fortna-infocentrum v sýpce.

Začátky víkendových prohlídek 
sobota:   10.00    14.00
neděle:   11.00    14.00

Zahrada břevnovského kláštera
Klauzurní část svatomarkétské zahrady, v níž stojí samotný objekt kláštera, je přístupná zdarma, denně od 6.45 do 20.00.
Interiér přízemí zahradního pavilonu zvaného Vojtěška, legendického místa setkání sv. Vojtěcha a knížete Boleslava II. při založení kláštera, je přístupný pouze v rámci prohlídky s průvodcem.
Horní sad (severně od kláštera, nad klauzurní částí zahrady, směrem k Větrníku) je z klauzurní zahrady přístupný ve výše uvedených hodinách, tj. od 6.45 do 20.00.
Ostatní vstupy do horního sadu – od západu nad hřbitovem, ze severu z ulic Myslivečkova a Na Větrníku a také východně z ulic Markétská a Radimova – jsou otevřeny stále.

 brevnov 3

Hotel Adalbert
Památkou na opata Tomáše Sartoria je Sartoriův konvent, stavba M. Reinera z let 1668–1672, upravená K. I. Dientzenhoferem (1735). Po dokončení novostavby kláštera za opata Otmara Zinka sloužila budova hospodářské správě kláštera. V letech 1950–1989 jej využívala StB. Po návratu benediktinů zde komunita našla své první obydlí (1990–1994). Výsledkem adaptace objektu (od r. 2003) je Hotel Adalbert.

Klášterní šenk
Restaurace Klášterní šenk se nachází  v sousedství hotelu Adalbert, proti bývalé klášterní sýpce.

brevnov 2

Vydavatelství břevnovského kláštera
Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty zachovává starobylou tradici a zabývá se skromnou publikační činností.  Dnešní publikační činnost břevnovského kláštera chce uspokojit ty čtenáře, kteří mají — ať už osobní, nebo odborný — zájem o vznik a dějiny mnišství, o spiritualitu a literární památky raného křesťanství, o benediktinské světce a působení českých benediktinských klášterů. Pro ně vznikla v roce 1999 edice Pietas benedictina. V roce 2019 čítá třiadvacet vydaných »sešitů«. Na těchto stránkách najdete informace o všech knihách a ty, které máme ještě na skladě, si tu můžete objednat.

AuraMusica, s.r.o.
pořádá některé koncerty z cyklu Břevnovská hudební setkání v Tereziánském sále břevnovského kláštera.
Podrobné informace najdete na www.auramusica.cz.

Galerie Entrance
pořádá výstavy v oranžerii v zahradě břevnovského kláštera
Informace najdete na http://entrancegallery.com.

Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty pořádá koncerty z cyklu Břevnovská nokturna v Tereziánském sále břevnovského kláštera.
Termíny a program koncertů jarní sezóny roku 2023 připravujeme.

brevnov 4