Přednášky v Botanické: Jan Ponert – Orchideje Jihozápadní Asie

9.3.2023, 17:30 – 19:00

Botanická zahrada si pro vás připravila opravdu pestrý obsah přednášek, který zaujme nejen vášnivé botaniky, ale i nepolíbené laiky, kteří rádi objevují. Celý cyklus se ponese v duchu Asie a přednášet vám budou zajímaví hosté včetně odborníků z řad naší zahrady.

Cena vstupenky: 150,- Kč

Jan Ponert – Orchideje Jihozápadní Asie

Orchideje nalezneme na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy, zasahují dokonce i za polární kruh. Nejvíce druhů orchidejí se však vyskytuje v tropických oblastech. Jihozápadní Asie je počtem druhů výrazně chudší než tropická jihovýchodní část. Orchideje této oblasti jsou však poměrně zajímavé, protože jsou příbuzné se středomořskými orchidejemi. V jihovýchodní Asii najdeme oblasti s různorodými klimatickými podmínkami  od velice suchých pouští až po stále vlhké mlžné lesy. Vzhledem k tomu, že orchideje nedokážou přežít na velmi suchých místech, je jejich rozšíření ostrůvkovité.

Na přednášce se seznámíme nejen s orchidejemi samotnými, ale i s faktory, které ovlivňují jejich rozšíření. Vydáme se za nimi hlavně do Izraele, Íránu nebo Turecka. 

RNDr. Jan Ponert, Ph.D. vystudoval Anatomii a fyziologii rostlin na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Nyní působí na katedře experimentální biologie rostlin PřF UK, v Botanickém ústavu AV ČR a Botanické zahradě Praha. Specializuje se na orchideje a mykotrofní rostliny, které jsou závislé na symbiotickém soužití s houbami. Tímto tématem se zabývá jak z pohledu klasické botaniky, tak z pohledu rostlinného fyziologa. Orchideje jsou nejen jeho vědeckým zaměstnáním, ale také koníčkem, kterému věnuje takřka veškerý volný čas.

Vstupné 150 Kč/přednáška

Součástí vstupenky na přednášku je také vstup do celého areálu botanické zahrady vč. skleníku Fata Morgana. Pokud zvolíte variantu online z pohodlí domova, hodinu před začátkem přednášky od nás obdržíte vstupenku na přednášku i do areálu zahrady s platností do konce dubna.