Přednášky v Botanické: Pavel Sekerka, Iveta Bulánková, Tomáš Jelínek – Podzim v Koreji

23.2.2023, 17:30 – 19:00

Botanická zahrada si pro vás připravila opravdu pestrý obsah přednášek, který zaujme nejen vášnivé botaniky, ale i nepolíbené laiky, kteří rádi objevují. Celý cyklus se ponese v duchu Asie a přednášet vám budou zajímaví hosté včetně odborníků z řad naší zahrady.

Cena vstupenky: 150,- Kč

Botanická zahrada ve spolupráci s firmou Hyundai a Chollipo arboretem připravila na podzim 2022 sběrovou expedici do Jižní Koreje. Cílem expedice bylo získat rostlinný materiál pro nově připravovanou expozici korejské květeny. Na přednášce se seznámíte s podzimním aspektem korejských lesů, navštívíte významné národní parky i památky a podíváte se i do Chollipo arboreta. Na podzim je již málo květů, zato se krásně vybarvují opadavé stromy – javory, duby či exotické lindery.

RNDr. Pavel Sekerka je absolventem PřF UK v Praze se specializací na fyziologii rostlin. V botanické zahradě pracuje od roku 1991. Býval kurátorem dřevin, pivoněk a stínomilných trvalek. Od roku 2010 vede Průhonickou botanickou zahradu. V Botanické zahradě Praha zajišťuje mezinárodní výměnu semen a řídí databázi pěstovaných rostlin – florius.cz. Je prezidentem Unie botanických zahrad ČR.

Připravil řadu fotografických výstav z expedičních cest a rostlin, pravidelně prezentuje rostlinné sbírky veřejnosti, publikuje v odborných i populárních zahradnických časopisech.

Ing. Iveta Bulánková je absolventkou Agronomické fakulty ČŽU v Praze oboru Zahradnictví. V botanické zahradě pracuje od roku 2003 jako kurátorka sbírek denivek, kosatců, dále pak teplomilných hlíznatých rostlin, pivoněk a hajních rostlin, nyní se také věnuje rostlinám asijských lesů, zejména Číny, Koreje a Japonska. Pravidelně prezentuje svěřené sbírky veřejnosti, publikuje v odborných i populárních zahradnických časopisech. Je autorkou knih Léčivé rostliny na naší zahradě (Grada, 2005), Záhonové trvalky (Botanická zahrada hl. m. Prahy, 2018) a Stínomilné trvalky (Botanická zahrada hl. m. Prahy, 2022).

Ing. Tomáš Jelínek PhD. absolvent ČZU, v roce 2015 ukončil magisterský obor Produkční zahradnictví. V roce 2020 dokončil doktorské studium v oboru speciální produkce rostlinná. V roce 2020 nastoupil do Botanické zahrady hlavního města Prahy, kde se stará o svěřené sbírky rostlin a projekt Kořeny osobností.

Vstupné 150 Kč/přednáška

Součástí vstupenky na přednášku je také vstup do celého areálu botanické zahrady vč. skleníku Fata Morgana. Pokud zvolíte variantu online z pohodlí domova, hodinu před začátkem přednášky od nás obdržíte vstupenku na přednášku i do areálu zahrady s platností do konce dubna.