Scott Henderson Trio (USA) - Festival Jazz Čtyř Kontinentů 2023 v Jazz Docku

1.3.2023, 20:00 – 22:00

Startuje nový ročník festivalu, který představuje špičkové mezinárodní muzikanty. Po Novém roce se můžeme těšit například na jednoho z nejuznávanějších pianistů Antonia Faraa, proslulého saxofonistu Chrise Pottera nebo legendárního kontrabasistu Davea Hollanda.

Cena vstupenky: 350 Kč

Scott Henderson začal hrát na kytaru v brzkém věku podle svých velkých vzorů, jako byli např. Jimmy Page, Jeff Beck, Jimi Hendrix, Ritchie Blackmore anebo skvělí bluesoví kytaristé Albert King a Buddy Guy. Časem jej začal zajímat také jazz a jeho fúze s rockem. Po přestěhování z Floridy do Los Angeles začal hrát s těmi nejlepšími, kteří byli na scéně: s Elektric Bandem Chicka Corey, s houslistou Jean-Lucem Pontym a po čtyři roky také s Joem Zawinulem. V roce 1984 zformoval svůj vlastní projekt Tribal Tech s basistou Gary Willisem, se kterým vydali mnoho velmi vysoko ceněných alb. V roce 1991 byl jmenován nejlepším světovým jazzovým kytaristou časopisem Guitar World a v roce 1992 ve stejné kategorii časopisem Guitar Player. Později se začal vracet ke svým bluesovým kořenům a vydal alba Dog Party a Tore Down House se zpěvačkou Thelmou Houston a později album Well to the Bone. Stále intenzivně cestoval a hrál po USA, Evropě, Jižní Americe i Japonsku, jak s Tribal Techem, tak s bluesovým triem. Věnuje se také výuce, a dokonce vydal několik teoretických knih o hudbě, např. Jazz Guitar Chord System, obsahující revoluční metodu výuky jazzové harmonie.

Jako support vystoupí kytarista Jeff Aug. Původem americký undergroundový kytarista, známý svou osobitou prstovou technikou hry na kytaru, odehraje přibližně půlhodinový set jako předskokan koncertu. V minulosti spolupracoval s hudebníky jako Allan Holdsworth, Soft Machine, Stu Hamm, Greg Howe nebo  Alex Skolnick.