Masopust v Mantově

18.2.2023, 9:00 – 16:00

Mantovský masopust v roce 2023 jinak! Pozor změna!!! Na Masopust 2023 je nutná registrace! Přečtěte si pozorně informace!

Masopust v Mantově
Rádi se chlubíme tím, že masopust v Mantově má obrovskou tradici – vždyť od konce 2.světové války se u nás koná nepřetržitě a byť v omezeném rozsahu, nepřerušili jsme tuto krásnou tradici ani v době covidové. Ale…
V posledních letech nám, kteří jsme zároveň v roli pořadatelů tohoto lidového veselí a tudíž jsme masopustu poněkud blíže, zůstává po jeho skončení jakási pachuť a nebojím se říct i znechucení z toho, jak se někteří účastnící maškarního průvodu dokáží chovat. Původní smysl se nám kamsi vytrácí a mnozí tuto veselici vnímají již jen jako možnost se pořádně najíst a nezřízeně se opít. Vlivem toho pak pořadatelé čím dál častěji musejí řešit různé konflikty, výtržnosti i poničený majetek. Není se pak co divit, že mnohá hospodářství zůstávají zavřená a masopustní průvod není vpuštěn.
Tato situace nás nenechává lhostejnými a samozřejmě nás velmi mrzí. A rozhodně bychom tento trend rádi změnili. Proto masopust v roce 2023 bude jiný!
Jak bychom tedy ten náš příští masopust chtěli změnit? Především nestojíme o ty účastníky, kteří nehodlají ctít nastavená pravidla a respektovat pokyny pořadatelů. Také bychom rádi do průvodu vrátili masky „tradiční“. Jsme si vědomi toho, že se naše počínání nebude líbit úplně všem a zřejmě přinese úbytek masek v průvodu. Nicméně si stojíme za tím, že raději budeme mít průvod menší co do počtu masek, ale zato v klidu a v pohodě s lidmi, kterým jde více o tradici než o nestřídmé konzumování čehokoliv.
Pro účast v maškarním průvodu, jehož termín konání je 18.2.2023, jsme proto stanovili jistá pravidla, která – budete-li se chtít průvodu zúčastnit – bude potřeba respektovat.
Především bude nutné se předem přihlásit na k tomuto účelu zřízené e-mailové adrese [email protected] – zde bude potřeba uvést počet masek a oznámit i druh masky. Nebudou povolovány a do průvodu nebudou puštěny masky typů voják, lehká děva, nebudou akceptovány ani celoobličejové gumové masky, u kterých nebude poznat, kdo se pod ní skrývá. Bude obnoveno dříve tradiční „čelo“ průvodu, které – jak název napovídá – celý průvod povede. Další novinkou bude, že součástí průvodu budou tentokrát i „tanečníci“. Ti v předchozích ročnících tvořili samostatnou skupinku, která obcházela hospodářství zpravidla za hlavním průvodem. Celý průvod tak bude tvořit jedna skupina maškar. Bude nutné respektovat fakt, že po příchodu do stavení bude nejprve hospodáři a hospodyni zahráno, zatancováno a zazpíváno, pak teprve bude možné se občerstvit, bude-li občerstvení nabídnuto.
Toto je výčet hlavních změn týkajících se následujícího maškarního průvodu. Chcete-li být i vy jeho součástí sledujte naše webovky (www.banikmantov.estranky.cz) nebo náš FB profil (www.facebook.com/tjbanikmantov), kde budeme postupně přinášet další upřesňující informace.
Chápeme, že nastavená pravidla budou pro mnohé odrazující. Ani my nemáme radost z toho, že musíme přistoupit k jejich zavedení. Chceme ale našemu masopustu vrátit čest a důstojnost a věříme, že toto je cesta. A doufáme, že nám tyto změny třeba otevřou i ta vrátka, která pro nás byla již nějaký čas zavřená.